Crăciunul: Sărbătoarea fără fantezie

8

De fiecare an, în preajma sărbătorilor de iarnă, pe toate canalele de comunicare suntem bombardați cu mesajul: „Crăciunul este sărbătoarea dragostei”. Și aproape nimeni, niciodată nu spune că nu e chiar așa și nu ni se prezintă și alte perspective. Probabil că un slogan al brazilor ar fi: „Crăciunul este sărbătoarea marelui măcel”. Iar ce al comercianților ar suna așa: „Crăcinul este sărbătoarea vânzărilor total iraționale”.

de Magor Csibi

Dacă ne uităm la știri, avem impresia că cei de la TV au înregistrat o casetă pentru această perioadă acum câțiva ani buni și în fiecare an vedem reluarea. Povești tâmpite despre moși crăciuni, brazi, reni, lumini și reclame care ne sugerează că ar trebui să ne iubim. Cu toții ne încordăm să ne simțim bine ca în reclame și de puține ori ne și iese.

Și asta din cauză că am uitat să iubim. Degeaba încercăm să devenim mai buni de Crăciun dacă tot anul ne-a făcut agresivi mediul neprietenos pe care ni l-am creat. Degeaba ne aducem aminte de cei iubiți odată cu prima zăpadă, dacă nu ne-am adus aminte de ei tot anul.

Și dacă am uitat cum era cândva Crăciunul, atunci când nu erau filme și știri siropoase, atunci când nu răsunau la fiecare colț de stradă șlagărele arhiplictisitoare din SUA, atunci când nu aveam melodiile false din jucării și luminile decorative aflate acum peste tot în jurul nostru. Când nu simțeam că trebuie să bem Coca-Cola doar pentru că a venit Crăciunul și când copiii noștri nu asociau imaginea Moșului cu reclamele acestei companii parcă Crăciunul era mai „despre iubire”.

Dacă e să fim sinceri, Crăciunul este o sărbătoare diferită astăzi.

Astăzi, în timpul sărbătorilor de iarnă, sportul nostru național este îmbrânceala la casele de marcat ale mall-urilor și hypermarketurilor, unde mulți dintre noi se duc la cumpărături doar pentru că a venit Crăciunul. Că vorba aia: ce ar fi Crăciunul fără cadouri? Așa că nu contează dacă avem sau nu de unde, dacă ne trebuie sau nu, cu toții năvălim în mall-uri pentru a lua lucruri de care vom scăpa probabil în cel mai scurt timp. Încercăm să ghicim cam ce ar vrea oamenii la care ar trebui să ținem, dar de care am uitat în tumultul zilelor normale, și le luăm cadouri din opțiunile limitate și fără fantezie din magazinele noastre.

În aceasta perioadă încep reclamele la Rennie, Bicarbocalm și toate celelalte medicamente menite să ne readucă pe linia de plutire după ce uităm unde ar trebui să ne oprim din mâncat și din băut. Începem să cădem în extrema cealaltă, brusc ne pasă de ceilalți, brusc ne aducem aminte că ar trebui să avem vieți personale și, dacă tot nu trebuie să ieșim din casă, nu facem altceva decât ne îndopăm și să hibernăm.

Cei care am trăit să vedem Crăciunul  „clasic” încercăm să recreăm atmosfera copilăriei noastre, iar cei care n-au experiențe de acest gen încearcă să aibă un Crăciun ca în reclame. Dar ce e sigur e că ne chinuim și facem eforturi cu toții ca să ne simțim bine.

Trebuie să recunoaștem însă că această sărbătoare, în forma ei actuală, nu este sărbătoarea dragostei. Nu poți să înjuri în mall și în trafic și să iubești acasă. Că nu merge așa. Nu poți să pretinzi că îți pasă de ce este în jurul tău, dar să nu-ți pese de milioanele de copaci tăiați, de milioanele de gunoie cumpărate sau de faptul că alături de tine sunt oameni care ar avea nevoie doar de un gând bun.

Și pentru că noi ne-am săturat de imaginea cu gust de gumă de mestecat despre această sărbătoare creată de filmele și reclamele de duzină, ne-am gândit să configurăm împreună cu voi un ghid despre cum am putea avea un Crăciun mai aproape de ideea inițială.

În cadrul unui serial TOTB, vom încerca să luăm punct cu punct accesoriile sărbătorilor de iarnă, fie ele tradiționale sau fabricate, și să creăm alături de voi un set de sfaturi despre cum am putea face această sărbătoare puțin mai umană. Vom discuta despre aspecte mediatizate (brad, lumini, cadouri) și mai puțin mediatizate (agresivitate, aglomerație, îmbrânceli, sinucideri etc.).

Dacă vreți să ne sfătuiți despre ce teme nu pot fi ignorate sau dacă vreți să comentați pe marginea temelor abordate de noi, scrieți-ne pe [email protected] sau pe pagina noastră de Facebook.

Vă așteptăm!

Tags:8 comentarii

 1. aceasta sarbatoare ar fi fost daca la conducerea acestei tari ar fi fost oameni cu frica de dumnezeu.dar incepand cu comunisti sa fie vorba intre noi ,au fost mai intelegatori, decat acesti nesimtiti de dupa ani90,si terminamd cu aceasta peleagra a societati care sant actuali politiicieni,in frunte cu micul boc si terminand cu acest marinar din fruntea tari.

 2. Multumesc pentru aceste rinduri care mi-au mers direct la suflet, pentru ca exprima atit de bine propriile mele pareri.
  Cele mai frumoase sarbatori de Craciun au fost pentru mine cele din anii imediat urmatori lui 1989, cind ziua de Craciun redevenise zi libera, aveam de bine de rau cele necesare pentru a pregati masa festiva si- nu in ultimul rind- aveam din nou dreptul si ocazia sa ne ascultam colindele. Spiritul comercial inca nu invadase totul si sarbartoarea era, asa cum ar trebui sa fie, una a familiei, petrecuta in tihna, acasa, impreuna cu cei apropiati.
  Sarbatori fericite tuturor!

 3. Prietene, tare trista e lumea in care traiesti tu. Mai ales ca nu ai inteles pana acum ca timpul trece… Si vorba cuiva, putem calatori in timp doar intr-o directie. Momentan.

 4. Pingback: Tweets that mention Crăciunul: Sărbătoarea fără fantezie » Think Outside the Box -- Topsy.com

 5. Multumesc pentru articol dar pentru mine, sotul si fiul meu Craciunul inseamna timp pretios petrecut impreuna, apropiere si dragoste. Craciunul reprezinta momentele in care putem sa ne bucuram de liniste, sa savuram discutiile pe care le purtam, este o oaza de pace. Este adevarat ca nu ne axam pe cursa recreerii unui moment “de vis” ca cel prezentat in reclame. Avem cadouri, un meniu mai special dar mult mai importanta ni se pare atmosfera in care ne bucuram de ele. In plus, pentru noi adevaratul cadou adus de Mos de Craciun este , evident, zapada!

 6. Cum ar fi sarbatorile fara sa radem padurile? Cum ar fi fara sa tocam tot ce am adunat un an intreg? Dar fara sa umplem spitalele de indivizi care nu au simtul rationalului si sufera de indigestii pentru ca se alimenteaza de parca ar fi ultima masa din existenta lor? De consum excesiv de alcool ce sa mai vorbim. Mai ales dupa un indelung “post”, il pun in ghilimele pentru ca in realitate este perceput de foarte multa lume, doar ca abtinere de la anumite alimente, un fel de…regim alimentar, axat pe sintagma inversata….important e ce bagi in gura, nu ce scoti. Sa va spun ce s-ar intampla daca toate astea nu ar fi? Simplu. Craciunul nu si-ar pierde adevarata semnificatie, mai putini ar sta in cap de dureri de stomac si ne-am concentra pe ceea ce intr-adevar este esential: petrecerea catorva momente alaturi de cei dragi.

 7. Pingback: Cât ne mai mint reclamele? » Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger