Când un covor se învechește este automat aruncat la gunoi. Și cum covoarele nu intră la categoria “de reciclat”, ajung să fie arse.
Cercetătorii încearcă să schimbe acest lucru, prin fabricarea covoarelor doar din materiale naturale care pot fi refolosite după utilizare.
Deși lâna și celuloza sunt biodegradabile, covoarele moderne au un alt ingredient care nu poate fi reciclat și din cauza căruia covoarele ajung în cuptor. Acesta este un agent care ține fibrele împreună, denumit latex.
Noul proiect, finanțat de guvernul danez, este numit Erutan și este o colaborare între trei companii din domeniul textilelor și tehnologiei. Cercetătorii și-au propus să înlocuiască substanțele sintetice și chimicalele cu materiale organice, enzime și polimeri.
La final, obțin un covor natural 100% care arată și se simte la fel ca orice alt covor de lână și are aceleași caracteristici privitor la flexibilitate și durabilitate.
“E o soluție naturală – oile mănâncă iarbă, de la oi luăm lâna, iar din lână facem un covor cu ingrediente naturale”, spune dr. Yvar Monasch, care face parte din proiect, care adaugă că după folosire, materialele prime din covor sunt reprocesate.
Principala inovație este înlocuirea materialelor sintetice cu cele organice și eiminarea latexului. În covoarele obișnuite găsim un strat de latex pe dos care ține fribrele împreună. Este nevoie de aproximativ 1,2 kg de latex pe metru pătrat de covor.
După folosirea covorului, este imposibilă îndepărtarea latexului, dar proiectul Erutan are de gând să elimine substanța de tot și să o înlocuiască cu adeziv organic.
“Adezivul nostru este bazat pe compuși naturali precum lignină sau acid tanic”, explică cercetătorii. Lignina este reziduu natural al industriei de hârtie și un compus al numeroase materiale, inclusiv lemn.
Cercetătorii nu se opresc la schimbarea ingredientelor din covoare pentru a le transforma în produse eco, s-au gândit să înverzează întreg procesul tehnologic. Ei vor curăța lâna cu enzime, eliminând detergenții și vor folosi vopsele natural.
Sursa: BBC