Cotele de vânătoare pentru urși nu pot fi mărite, cât timp cele autorizate n-au fost recoltate

3

Prima măsură luată de Ministerul Mediului și Pădurilor ca urmare a evenimentelor din Dâmbovița a fost instituirea unui regim constant al controalelor pe fondurile de vânătoare, iar pe termen mediu urmează armonizarea legislației existente în prezent cu privire la populaţia de urși din România de către Grupul de lucru pe carnivore mari, a anunțat MMP într-un comunicat de presă elaborat în urma unei întâlniri între demnitari, specialiști și factori de decizie ai MMP și ONG-uri pentru protecția mediului și reprezentanți ai asociațiilor de vănătoare.

 

Armonizarea legislației are ca scop optimizarea numărului de urși raportat la dimensiunea și specificul habitatului natural din România.

“Participanții la dezbateri au căzut de acord că principalele probleme cu care se confruntă în gestionarea problemelor generate de urși sunt reprezentate de pătrunderea oamenilor în habitatul urșilor, furnizarea de hrană suplimentară în observatoare care se află în apropierea zonelor locuite, scăderea cantității de hrană naturală (fructe de pădure și ciuperci) prin recoltarea pentru activități economice, existența depozitelor de deșeuri menajere care atrag urșii pentru hrană”, se arată în comunicatul de presă al ministerului.

WWF România este împotriva creșterii cotelor de vânătoare pentru urșii din România, atât timp cât cotele autorizate nu au fost atinse. “Anul trecut doar 67% din cotele date au fost și recoltate, însă cazuri cu urși care fac pagube există. Atâta vreme cât urșii care cauzează probleme nu sunt împușcați și cotele oficiale nu sunt atinse, nu se pot cere cote mai mari de vânătoare”, spune Magor Csibi, directorul WWF România.

“Fenomenul se explică prin faptul că urșii care intră în sate și stau la marginea pădurilor sunt exemplare mai mici și nu reprezintă interes pentru cei care plătesc să vâneze. Partide de vânătoare se organizează, insă, și exemplare mai mari, care nu fac probleme, sunt împușcate. Pe scurt, ce trebuie împușcat că face probleme scapă, ce nu trebuie împușcat se vânează. În loc să rezolve problemele, vânătoarea, în felul actual, contribuie la crearea acestora în multe dintre cazuri”, adaugă acesta.

WWF România propune reverificarea gestionărilor fondurilor de vânătoare,  includerea infracțiunilor silvice și de braconaj în prioritățile justiției și MAI, întrucât, în prezent, doar 1% dintre cazuri ajung în fața judecătorului, și verificarea mai strictă a gestionării vânatului, adică asigurarea că vânătoarea se concentrează doar pe urșii problemă și nu pe profit sau recreere.


3 comentarii

  1. sper sa se tina cont de aceasta intalnire si sa nu se mai impuste ursi la intamplare, sa nu se mai distruga locurile unde se granesc si bine ar fi sa se inteteasca controalele.
    cel mai bine ar fi ca vanatorii sa tina armele intr-un depozit special, la primarie, sa nu mai stea cu ele acasa pentru ca nu sunt arme de autoaparare.

  2. Ati avut cat de cat noroc. Daca trecea de 15 auugst, excursia ar fi devenit mult mai grea, pentru ca dupa Sfanta Marie mare vine toamna in Maramures. Eu am prieteni la Viseul de Sus si am mers cu ei si pe Valea Vaserului. La 20 auugst ploua ca in luna noiembrie, mocaneste, si temperatura scazuse la 10 – 12 grade Celsius maxima din timpul zilei. Iti inchipui cat de frig era noaptea.In 1997, la inceputul lunii auugst, am fost pe Pietrosul Rodnei, dar spre deosebire de voi, am parcurs cei 4 km de la intrare pe jos. Pentru ca eram un grup numeros, ne-am scos autorizatie de la Salvamont Borsa pentru intrarea in Rezervatie.Drumul a fost greu pe grohotisul acela pe care il prezinti si tu in poze, iar seara, cand ne-am intors in Borsa, parca m-ar fi lovit toata ziua cineva in talpi cu ciocanul…Atat de tare am simtit pietrele de pe Pietrosul Rodnei.Tin minte ca atunci am fost dezamgiti crunt de atitudinea celor de la statie meteo, carora le-am cerut sprijinul si care ne-au refuzat pe un ton agresiv, ca si cum nu aveau nevoie de straini prin preajma.In orice caz, excursia a meritat, si am facut o burta de afine, pentru ca acolo sunt si foarte multe afine, nu doar zmeura din imaginile voastre.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger