Costumul din ciuperci care transformă corpul unui defunct în compost

0

În ultima vreme au început să apară tot mai multe alternative ecologice la înmormântarea persoanelor defuncte, în condiţiile în care unii văd şi în practicile funerare o ameninţare la adresa mediului. De la substanţele chimice cu care sunt tratate trupurile oamenilor decedaţi, la incinerare, care contribuie la schimbările climatice, şi degradarea naturală a corpului uman, care eliberează chimicale ce poluează solul, cum ar fi pesticide sau mercur. O alternativă recentă vine de la doi designeri americani, care au conceput un costum din ciuperci ce transformă corpul defuncţilor în compost, consumând celulele moarte şi filtrând substanţele poluante.

Infinity Burial Suit

Infinity Burial Suit

“Am fost inspirată de ideea că ciupercile sunt maeştrii descompunerii şi, prin urmare, organismele-interfaţă dintre viaţă şi moarte”, spune artista Jae Rhim Lee, care a învăţat “micoremedierea”, mai exact capacitatea ciupercilor de a curăţa solul de agenţi de contaminare, cum ar fi metalele grele, de la celebrul micolog Paul Stamets. În ultimii şase ani, ea şi partenerul ei, Mije Ma, au perfecţionat designul costumului “Infinity Burial”, realizat din fibre ce conţin ciuperci, iar vara acesta vor începe comercializarea lui. “Odată cu fiecare persoană care foloseşte Infinity Burial Suit, mai mulţi oameni vor fi martori la alegerea de a te întoarce în pământ şi de a-ţi folosi trupul într-un mod benefic”, spune artista. “Asta va contribui la o transformare culturală în ceea ce priveşte acceptarea culturală a morţii şi responsabilitatea noastră faţă de sustenabilitatea ecologică”.

Alte iniţiative vizează acelaşi lucru. De exemplu, Urban Burial Project propune compostarea trupurilor defuncte pentru a fi folosite ca materiale de îmbogăţire a solurilor în fermele şi grădinile comunitare din oraşul în care a trăit persoana decedată, astfel încât aceasta să rămână parte din comunitatea în care a locuit. În acest sens, a fost proiectată construirea unor clădiri de patru etaje în diverse cartiere dintr-un oraş, unde oamenii decedaţi să fie lăsaţi să se descompună natural. O altă soluţie vine din Italia, unde designerii Anna Citelli și Raoul Bretzel, inițiatorii proiectului Capsula Mundi, au dezvoltat săculețe în care trupurile persoanelor decedate se transformă în nutrienți pentru copaci care vor crește din rămășițele lor. După ce este încapsulat în poziție de fetus, defunctul este îngropat sub un copac sau unul nou este semănat deasupra capsulei lui.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger