Costumul care te face invizibil pentru rechini a devenit realitate

0

În ultimii ani, au existat mai multe propuneri şi tentative de realizare a unui costum destinat scafandrilor şi surferilor, care să îi ferească de atacurile letale ale rechinilor. Diverse idei au fost dezbătute şi testate, iar, în cele din urmă, a apărut produsul mult visat, care acţionează ca o pelerină a invizibilităţii.

 

 

“Anti-Shark” Wetsuit este denumirea costumului şi a fost conceput şi realizat de antreprenorii Hamish Jolly şi Craig Anderson (Shark Attack Mitigation Systems – SAMS), împreună cu specialiştii de la University of Western Australia’s Oceans Institute. Ei s-au folosit de informaţiile ştiinţifice despre vederea rechinilor pentru a realiza acest costum, menit să salveze oamenii de posibilitatea unui atac. Unul din costumele realizate de echipă a fost botezat “Elude”: acesta se foloseşte de faptul că rechinii nu văd în culori pentru a camufla scufundătorii în apă. Un al doilea costum creat de echipa menţionată a fost numit “Diverter”, iar scopul lui este de a feri scufundătorul sau înotătorul de potenţiale atacuri.

 

 

“Elude” a fost gândit mai degrabă pentru acvanauţi şi se foloseşte de modul în care rechinii percep lumina şi culoarea pentru a ascunde omul care îl poartă în apă, explică inventatorii săi. “Diverter” se foloseşte de tehnici de îndepărtare (de alungare) şi de materiale care zăpăcesc, vizual, rechinii. Costumul are dungi albe şi albastru – închis, ceea ce îl face pe cel care îl poartă să arate ca o hrană total neapetisantă pentru rechini, susţin cercetătorii. Aceştia au petrecut doi ani gândind şi dezvoltând tehnologia din spatele acestor costume. Anul trecut, le-au testat, pe coasta vestică australiană, considerată cea mai periculoasă din lume, din cauza numărului ridicat de atacuri ale rechinilor care au loc acolo.

 

 

Rezultatele testelor au fost bune, căci compania SAMS a obţinut patentele necesare şi marca înregistrată a tehnologiei şi a demarat, de îndată, procedurile de licenţiere cu producătorul de materiale Yamamoto Corporation din Japonia – un producător de neopren specializat în echipamente sportive acvatice. O altă înţelegere de producţie a fost realizată şi cu compania australiană Radiator Wetsuits, care a creat, iniţial, vestele termale uşoare, devenite acum parte integrantă din echipamentul suferilor şi al scufundătorilor. Anul acesta, alte companii producătoare de echipament sportiv au urmat calea deschisă de cele două de mai sus, înscriindu-se în şirul celor care vor produce costumele care feresc oamenii de atacurile rechinilor.

 

Surse şi foto: Shark Attack Mitigation Systems, IH

 

Puteţi citi şi:

Cel mai contaminat animal de pe Pământ

“Pelerina invizibilităţii” în faţa rechinilor

Cel puţin 100 de milioane de rechini sunt ucişi în fiecare an

Dispariţia marilor prădători dăunează climei

FOTO Acoperişurile din Hong Kong, imaginea mutilării rechinilor pentru un bol de supă

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger