Costa Rica câștigă lupta cu cianura. Ce avem de învăţat în cazul Roșia Montană

8

Problema mineritului cu cianuri în căutarea profitului din aur a iscat controverse nu doar în România, ci și în alte locuri de pe glob. Despre unul dintre aceste locuri aflăm, de pe blogul Respect Roșia Montană, că a câștigat bătălia (cel puțin, runda cea mai importantă). Orașul Las Crucitas, din Costa Rica, a făcut istorie după o luptă de 17 ani cu o amenințare similară celei de la Roşia Montană. Un exemplu de luat în seamă.

La fel ca și la Roșia Montană, în Las Crucitas au venit întreprinzători dornici să exploateze aurul – tot o companie canadiană. Povestea este similară: mină de suprafață, chiar pe granița Costa Rica – Nicaragua, tehnologie pe bază de cianură, opoziția localnicilor, interesul autorităților. În 1993, compania Placer Dome (devenită ulterior Infinito Gold Ltd.) a ”aterizat” în Costa Rica și atunci a început bătălia. În Las Crucitas erau în vigoare legi stricte de conservare a mediului, zona fiind habitat natural al papagalului Marele Macau Verde și adăpost al unor specii de arbori pe cale de dispariție. Dar președintele de la vremea respectivă, Oscar Arias, a decretat mineritul în regiune de interes național, pronunțându-se, astfel, în favoarea demersului companiei canadiene. Societatea civilă nu a fost de acord și a continuat să se opună proiectului.

Proteste, marșuri, greva foamei

Reprezentanții ecologiștilor au susținut mereu că exploatarea ar fi distrus sute de arbori, cu tot cu migdalul atât de îndrăgit de Macau, plus că ar fi poluat rezervele subterane de apă. Cu aceste argumente, locuitorii orașului au ținut piept companiei și autorităților până în 2010, când mandatul de președinte al lui Arias s-a încheiat. Noul președinte, Laura Chinchilla, a primit scrisori și solicitări să abroge decretul prin care Arias declarase mineritul în Las Crucitas de interes național, nerespectând legile care impuneau stricta protecție a mediului. Printre cele mai puternice voci împotriva proiectului s-a aflat asociația ”Friends of the Earth Costa Rica” (FoE Costa Rica – www.foei.org), dar alături de ea au stat multe alte organizații ecologiste și localnicii din Las Crucitas. Oamenii au deschis mai multe procese, au organizat proteste și demonstrații în zonele care ar fi urmat să fie supuse exploatării miniere, au făcut marșuri până la instituții guvernamentale, iar unii au intrat chiar în greva foamei în semn de protest.

Marele Macau Verde, actor principal în lupta contra mineritului cu cianuri din Costa Rica

Potrivit agenției de presă Reuters, citată de site-ul MidnightTrader.com, Curtea Supremă din Costa Rica decisese, în luna aprilie a anului 2010, că proiectul de la Las Crucitas avea undă verde. Reprezentanții organizațiilor de mediu și ai localnicilor au adunat noi dovezi și s-au prezentat cu un nou caz în instanță, contestând legalitatea deschiderii minei, mai exact legalitatea licenței de exploatare deținute de către compania canadiană. În noiembrie 2010, decizia instanței a fost de a anula licența, adică dreptul de exploatare. Și decretul emis anterior de fostul președinte Arias a fost invalidat. Instanța a solicitat și o investigație asupra fostului președinte și a fostului ministru al Mediului, tocmai pentru că au semnat acel act ce declara mina de aur de interes public. Motivarea instanței a fost că studiile privind impactul asupra mediului nu erau finalizate la momentul semnării decretului, astfel că semnarea acelui act de către fostul președinte era ilegală.

Aurul a rămas în pământ

Costa Rica se mândrește cu nivelul ridicat de protecție a mediului pe care reușește să îl ofere, astfel că locuitorii săi au declarat în repetate rânduri, în cadrul referendumurilor, că se opuneau proiectului minier. Imediat după anunțarea deciziei judecătorești de anulare, oamenii au ieșit pe străzi pentru a sărbători: au claxonat din mașini și s-au bucurat pe străzi, conform www.minesandcommunities.org. Pentru compania Infinito Gold, vestea nu a fost deloc bună: se pare că valoarea companiei a scăzut la jumătate în momentul aflării deciziei instanței costaricane. Tot Reuters arăta, la acel moment, că investiția companiei în lucrări și activități premergătoare deschiderii exploatării (în baza obținerii licenței și a suportului politic) a fost de 127 de milioane de dolari, iar că resursele aurifere pe care spera să le exploateze erau de 1,2 milioane uncii. Site-ul ticotimes.net estima aceste resurse la 700.000 de uncii doar, într-o valoare totală de 800 de milioane de dolari. Durata exploatării urma să fie de 10 ani.

Proteste ale locuitorilor din Las Crucitas (și nu numai) au fost fotografiate și răspândite prin agențiile de știri în toată lumea

Decizia instanței de anulare a licenței a fost apreciată ca ”istorică” de către presa locală și internațională, mai ales că judecătorii au impus companiei canadiene și plata unor daune pentru prejudiciul adus mediului prin lucrările deja efectuate (tăierea unor migdali galbeni, arbori ocrotiți prin lege). Reprezentanții Infinito Gold au declarat, după aflarea deciziei, că mai au căi de atac – inclusiv arbitraj internațional, dar avocații organizațiilor și localnicilor, care au câștigat, au afirmat că procedura a fost utilizată și de alte companii și nu cu prea mult succes. Totuși, compania canadiană a înaintat apel în luna ianuarie a acestui an, la Curtea Supremă pentru cauze civile și administrative (dat fiind că decizia de suspendare a licenței a fost luată de o instanță administrativă). Potrivit www.ticotimes.net, surpriza a fost că și procurorul general al statului, Ana Lorena Brenes, a contestat decizia instanței din 2010.

Un paradis care luptă pentru un mediu sănătos și curat (Foto: Europa Travel)

Lupta nu s-a încheiat

Acțiunea procurorului general a ridicat o serie de critici și acuze de favoritism, din partea societății civile, mai ales că printre atribuțiile acestei funcții se numără apărarea intereselor statului. Citată să apară în fața comisiilor Parlamentului de mai multe ori, Brenes a afirmat că acționează în virtutea legii prin apelul său și că nu favorizează compania canadiană. Dar într-una din audieri ea a recunoscut că fostul președinte și fratele acestuia, fost ministru, au discutat cu ea despre posibilitatea apelului, odată ce decizia instanței a fost de revocare a licenței pentru Infinito Gold. De precizat este că modalitatea prin care compania canadiană și-a făcut intrarea în societatea costaricană este prin înființarea unei subsidiare, cu acțiuni deținute și de statul Costa Rica (exact ca și în cazul RMGC, adică Roșia Montană Gold Corporation, societate cu acționariat majoritar Gabriel Resources, dar la care și statul român deține acțiuni minoritare).

Avocații ecologiștilor și localnicilor nu au lăsat armele: unul dintre avocați a dat de urma unei legături de familie dintre unul din membrii guvernului și un fost contractor al Infinito Gold. Astfel, se ridică noi semne de întrebare asupra legalității demersurilor întreprinse de oficialii statului. Până în prezent, a rămas în vigoare decizia de la sfârșitul anului trecut de invalidare a licenței de exploatare, iar locuitorii se bucură pentru victoria obținută, deși aceasta este contestată în continuare. În 2010, după decizia inițială din aprilie, care dădea undă verde proiectului, 19.000 de oameni s-au alăturat virtual cauzei Las Crucitas, pe Facebook, rezultatul fiind cel mai mare succes în social media înregistrat vreodată de Costa Rica.

 

Surse: www.respectrosiamontana.wordpress.com, MinesandCommunities.org, Ticotimes.net, Reuters, MidnightTrader.com, The Costa Rica News

 

Puteţi citi şi:

Un argument economic împotriva exploatării aurului de la Roşia Montană


8 comentarii

 1. Acolo situatia este cu mult diferita, pentru inceput poluarea existenta la Rosia Montana este o problema grava, ei acolo nu aveau deloc poluare. Pe lagna toate astea exploatarea care urma sa fie facuta nu avea o concentratie mica a cianurii cum este cazul nostru

 2. Pe dracu diferita problema.
  M-am saturat de tot felul de boi care vor sa ne arate ca negrul e o nuanta de gri sau chiar alb usor murdar. Exploatarea cu cianuri este extrem de daunatoare ( daca nu era de ajuns defrisarea barbara a muntelui) plus marea hotie legiferata de tata Traian BAsescu in care pleaca cu aurul si ne lasa de o plomba …doua.
  Hai ca m-am enervat si trimit mess la toti amicii sa lupte impotriva indobitocirii…

 3. Concentraitia cianurii este aceeasi, indiferent daca procesul de fabricatie se plaica in Costa Rica, in Romania sau in Bantustan. Si cianura este biodegradabila. Problema nu o reprezinta insa poluarea pe termen scurt si mediu cu cianuri, ci efectele secundare ale acesteia, in special remobilizarea masiva a metalelor grele foarte toxice: mercur, plumb, cadmiu, arsen, stibiu, nichel, care devin astfel disponibile biologic

 4. @Gogu: CIANURA NU ESTE BIODEGRADABILĂ! @RMGC: DUPĂ CE AM TĂIAT ULTIMUL COPAC, AM PESCUIT ULTIMA PEȘTE ȘI AM OTRĂVIT ULTIMUL RÎU, NE DĂM SEAMA CĂ BANII NU POT FI MÎNCATE!!

 5. Si rusia a fost la un moment dat in colaps financiar … si-au distrus comorile tarii? nu … desi au mine de diamante si aur, nu le exploateaza ci le-au facut atractie turistica … in zona muntlor apuseni tot ce este acolo contine aur …in cantitati mai mici sau mai mari, intr-un reportaj am auzit ca apa ar avea 0.03 g/l aur. Trebuie pastrate rezervele naturale ale zonei si mai ales rezervele minerale, pana cand o societate mai inteligenta le va gasi folosinta fara sa distruga. Tehnologia se dezvolta dar odata cu ea scade s iq-ul populatiei, majoritatea oamenilor din romania sunt retardati…asta datorita valorilor false care se promoeaza peste tot, in special in media .Am incredere in buna ratiune a celor care inca sunt indecisi sau dezinteresati ca mai devreme sau mai tarziu, rezultatul indiferente sau indeciziei voastre va fi o alta groapa de gunoi toxic …care obisnuia sa se numeasca ROSIA MONTANA

 6. Pingback: Goana după aur devastează pădurea tropicală din Peru | TOTB.ro - Think Outside the Box

 7. Da ma, e ok, cum or venit rmgc asa si pleaca. N o sa stie nimeni de ei, dragos tanase o sa povesteasca la nepoti ca era sa dea el lovitura etc etc

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger