Coralii care mănâncă plasticul aruncat de oameni în oceane

3

Gunoiul unuia poate fi masa altuia, pare să spună o nouă cercetare realizată de James Cook University din Queensland, Australia. Studiul susţine că unii dintre coralii care trăiesc în Marea Barieră de Corali a Australiei mănâncă deşeuri de plastic – mai exact, microplastic.

 

 

Cercetătorii implicaţi în studiul citat au adunat mai multe tipuri de corali din Marea Barieră şi le-au plasat în containere pline de apă de mare contaminată cu particule microplastice. După două nopţi, coralii mâncaseră plasticul din apă. Viteza de consum a fost doar puţin mai redusă decât cea cu care coralii mănâncă planctonul marin, mai spune studiul. “Coralii obţin energie din fotosinteza cu algele simbiotice care trăiesc în ei, dar totodată se hrănesc şi cu alte tipuri de mâncare din apă – cum ar fi zooplanctonul, sedimente sau organisme microscopice”, explică Nora Hall, autorul principal al studiului.

Particulele de microplastic sunt fragmente foarte mici de plastic răspândite în ecosistemele marine, în special în zonele cu recife de corali. Cercetătorii de la Universitatea James Cook au descoperit, spre exemplu, urme de polistiren şi polietilenă în Marea Barieră de Corali din Australia. În ciuda faptului că aceste microparticule sunt împrăştiate peste tot în lume, impactul lor asupra ecosistemelor este încă puţin înţeles. În cazul coralilor, deşi vestea că pot anihila plasticul hrănindu-se cu el ar putea părea una bună, există serioase motive de îngrijorare din partea cercetătorilor că prezenţa plasticului în sistemul digestiv al coralilor le-ar putea afecta capacitatea de a digera hrana consumată în mod normal.

 

Surse şi foto: Environmental News Network, InHabitat, Richard Whitcombe / Shutterstock

 

Puteţi accesa şi:

FOTO Zborul stolurilor de pungi din plastic

Un tânăr de 19 ani a creat un sistem care va curăţa oceanele de milioane de tone de plastic

Plasticul şi reziduurile din oceane au dat naştere unei noi formaţiuni: roca de plastic

VIDEO Timelapse: Corali în Mişcare

Marea Barieră de Corali din Australia, în pericol din cauza exportului de cărbune


3 comentarii

 1. Asta vrea să fie o veste bună pentru nesimțiți și încurajarea inconștienței?
  În mare nu sunt aruncare “particule microplastice”. ci obiecte de plastic de mari dimensiuni.
  Gadiți-vă că acestea pot avea mirosuri care să atragă peștii și broaștele țestoase, care astfel vor muri.
  La fel ca și în cazul gumei de mestecat aruncat pe asfalt, care face mii de victime printre păsări. La fel ca și scuipatul pe asfalt, care contaminează încălțămintea cu care intrăm apoi în locuință…
  Mai bine trageți semnale de alarmă de unde se pot ivi pericole pentru mediu, nu lăsați Natura să lupte cu lipsa noastră de educație.
  Și pentru că tot se vorbește mult, mai bine ore de educație generală, decât ore de religie….

 2. Vor mai trece ani pina cind vom renunta la obiceiurle preluate de la tigani (asta include si muzica tembelizanta pe care multi o asculta peste tot, muzica care nu transmite nici un mesaj) de a lasa mizerie in urma noastra, de a scuipa pe jos si mai ales in a-i sfida pe ceilalti prin aceste atitudini “civilizate”. Incearca sa atragi atentia unui puradel pt. ca a aruncat cojile de la seminte pe jos sa vezi ciorile la tine la usa cu scandal……:). Noi suntem de vina prin atitudinea de lasitate si nepasare……..pentru ca doar noi trebuie sa respectam legile tarii si sa platim taxele (inclusiv ale lor). Cum zice si Rodica….mai bine sa scoatem orele de religie ca strica educatia copiilor. Apoi ne mai intrebam mirati cum de a putut un tinar de 16 ani sa-si sugrume cu singe rece prietena de aceeasi virsta? Pacat ca respingerea religiei este privita ca pe un act de inteligenta si cultura la cel mai inalt nivel, este privita ca si cum ati stii totul si nu mai aveti nevoie de nimic……

 3. Trebuie sa recunoastem ca “visul american” este o utopie nesustenabila, risipa resurselor este o bomba cu ceas.
  Guvernele trebuie sa se implice direct si eficient cu masuri realiste asa cum faceau comunistii pe care ii criticam din cauza obsesiei pentru reciclare si reutilizare.
  Dmitri Mendeleev: “is credited with a remark that burning petroleum as a fuel would be akin to firing up a kitchen stove with bank notes.”
  Folosirea petrolului ca si combustibil a fost considerata inca de la inceput o nebunie.
  Ce-ar fi daca orasele ar produce macar o parte din energia termica/electrica pe care o consuma ?
  Ce-ar fi daca masinile ar fi mai usoare si mai modulare, putand adauga module in functie de numarul de pasageri ?
  Ce-ar fi daca transportul marfurilor s-ar face preponderent prin sistemul feroviar, fiind astfel mai ecologic ? Dar daca sinele de tramvai, tren si metrou ar fi unificate ?
  Ce-ar fi daca am reveni la sticla si ceramica ?
  Ce-ar fi daca am incuraja utilizarea pe termen indelungat a produselor si imbunatatirea lor progresiva/modulara ?

  Cat despre educatia religioasa, nu putem sa facem curat numai la exterior si sa neglijam interiorul. Doar ideile despre post, caritate, blandete, iertare sunt suficiente argumente in favoarea unei educatii religioase cu sau fara implicarea directa a BOR dar fara a perturba mesajul divin.
  Curios faptul ca oamenii reactioneaza pozitiv la teama de consecintele imediate ale legii dar teama de consecintele eterne li se pare ingrozitoare. Ei prefera sa nu mai auda de Forta care organizeaza aceasta ecuatie a universului preferand hazardul ca teorie stiintifica in lipsa unui fundament matematic tocmai cei care iubesc matematica si stiinta.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger