Copilul conceput sub aurora boreală va fi excepţional. O tradiţie japoneză despre care japonezii nu au auzit

2

Alaska, Canada, Laponia şi unele părţi ale Norvegiei sunt invadate în fiecare an de către turişti japonezi, dornici să observe aurora boreală. La baza acestor vizite stă o tradiţie străveche: japonezii cred că un băiat conceput sub lumina polară va fi extrem de arătos şi renumit. Am putea considera acest fapt doar o simplă credinţă populară, însă existenţa ei însăşi este o legendă urbană.

de Timea Racz

Povestirea circulă probabil prin viu grai – astfel a ajuns şi în Cluj, unde am auzit-o şi noi –, pentru că apare în relativ puţine surse scrise. Revista americană Travel and Leisure descria în 2005 o vizită în Alaska într-o perioadă când aurora era vizibilă. Autorul articolului menţionează că s-a întâlnit cu un turist japonez, pe care îl descrie astfel: „Kazuo nu este adus aici de către ştiinţă, ci a sosit din îndemnul iubirii şi are un plan de viitor destul de practic. Kazuo a venit în Chena din aceeaşi cauză ca mulţi dintre compatrioţii lui (70% dintre vizitatori care sosesc aici primăvara sunt japonezi): el crede cu tărie că, dacă soţia lui reuşeşte să conceapă un copil sub cerul aurorei boreale, urmaşul lor va fi mult mai inteligent decât copiii obişnuiţi.

Descrierea acestei credinţe apare din când în când în presă, în ciuda faptului că originea ei poate fi stabilită cu exactitate. Ea a fost menţionată pentru prima dată într-un episod al serialului american Northern Exposure şi este invenţia scenaristului, bazată pe o idee preluată dintr-o revistă din Alaska. Pe grupul Yahoo! care discută diferite elemente ale serialului a fost publicat un articol, potrivit căruia scenaristul a fost foarte surprins când şi-a auzit invenţia povestită ca fapt real.

Tot acest articol menţionează şi alte publicaţii care se referă la mitul aurorei, însă originalele acestor ziare nu pot fi găsite. Din cele descrise de articol putem concluziona că episodul respectiv al serialului (1992) a pornit de la revista News-Miner (Fairbanks, Alaska, anul 1989), care a scris, pentru promovarea turismului, că japonezii consideră aurora boreală purtătoare de noroc. Cu o lună înainte de difuzarea episodului a apărut şi prima dezminţire: un ghid japonez a declarat aceleiaşi reviste că poporul lui nu are cum să inventeze legende despre aurora, din cauză că la ei aceasta nu se vede.

Revista National Geographic tratează mitul ca pe o legendă urbană într-un articol din 2001. Autorul articolului, Kenny Taylor a observat interesul turiştilor japonezi pentru auroră în capitala ţinutului Teritoriile de Nordvest, şi a reuşit să descifreze misterul: „Întreabă un localnic oarecare din Yellowknife – la o bere, cum am făcut şi eu în Raven Bar – şi mulţi vor spune că, potrivit unei tradiţii japoneze, copiii concepuţi sub aurora boreală vor fi mai dăruiţi. Această legendă urbană ar fi pornit în aprilie 1992, graţie serialului Northern Exposure. Într-un episod ni se arată un grup de turişti japonezi într-o cabană, care, la observarea aurorei, fug toţi spre dormitoare, să-şi încerce norocul.” Japonezul care vorbeşte în articol, Yukiko Suzuki, se arată ofensat de această presupunere, şi explică interesul poporului către acest fenomen cu motive pur estetice.

Nu numai în America, ci şi în unele tări europene s-a auzit despre presupusa tradiţie japoneză. Cel mai important cotidian din Norvegia, Aftenpostena publicat în 2004, în rubrica de voiaje un articol despre o excursie în Finlanda, care spune că acolo toată lumea cunoaşte acest zvon: „În special japonezii iubesc aurora boreală care, printre altele, binecuvântează căsătoria tinerilor.”

Pe portalul agenţiei de presă norvegiene, Siste.no găsim un articol din 2008 despre un cuplu de norvegieni care a călătorit în Tromsø să vadă aurora, însă despre presupusa lor tradiţie au auzit de la jurnalişti: „Nu am ştiut despre asta înainte să venim în Norvegia. Însă suntem tineri căsătoriţi în luna de miere, deci cine ştie, poate chiar ne binecuvântează cu un copil frumos şi dăruit – spun amândoi cu un zâmbet ruşinat.”

Un colaborator din Laponia al cotidianului principal finlandez, Helsingin Sanomat, povesteşte şi el la rândul lui că turiştii japonezi care sosesc acolo nu cunosc o astfel de tradiţie şi nici faptul că majoritatea turiştilor provin din Japonia – ei formează doar 2-3 la sută dintre totalul vizitatorilor.

Răspândirea existenţei unei astfel de superstiţii poate fi deci explicată, în afara serialului, prin admiraţia poporului japonez fată de natură. Acest fapt însă are legătură numai cu experienţa estetică, nu tradiţii populare autohtone şi străvechi.

Foto: Reuters, Reuters, Rolf Hicker


2 comentarii

  1. Antoniu Bumb on

    Din cate am auzit eu japonezii stiu prea bine despre acest mit dar se feresc sa vorbeasca despre asta. E oarecum bizar sa admiti ca intr-adevar crezi in asa ceva, deci prefera sa nege intreaga poveste:)

  2. am auzit ca tot prin intermediul sondelor spatiale, oamenii de stiinta au putut constata ca aurorele se formeaza si pe alte planete, in special pe Jupiter si Saturn, la suprafata acestora. In plus, s-a constatat ca acest fenomen nu este specific Pamantului, el fiind propriu tuturor planetelor cu magnetism si cu atmosfera…acum nustiu daca e chiar adevarat…

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger