Copiii uraniului. Filmul

2

copii uraniului_invitatie premieraCastigator al premiului pentru Cea mai buna cercetare intr-un film romanesc la editia 2009 a Festivalului International de Film Documentar ASTRA, filmul “Copiii uraniului” spune povestea unei asezarii miniere Baita Plai din judetul Bihor. Premiera are loc pe 19 februarie, la Muzeul Taranului Roman din Bucuresti.

Baita Plai a fost ridicata in anii ’50 dupa descoperirea de catre rusi a unui bogat zacamant uranifer in zona. In scurt timp au inceput exploatarea masiva a minereului. Scopul principal: sprijinirea programului nuclear militar sovietic.

Azi, in asezarea Baita Plai mai traiesc in prezent aproximativ 90 de oameni. O comunitate mica si saraca intr-un loc ce acum pare devastat de un bombardament atomic. Cu toate ca, in anul 1998, mina “Avram Iancu” a fost oficial inchisa, iar intreaga zona a intrat intr-un proces de ecologizare, ca o ironie a sortii uraniul se intoarce acasa, pe furis, la adapostul noptii, sub forma de deseuri radioactive. Printr-o hotarire de Guvern, galerii ale fostei mine de uraniu din Baita-Plai au fost transformate in Depozitul National pentru Deseuri Radioactive.

Aceasta este pe scurt povestea filmului realizat de tinerii cineasti Adina Popescu si Iulian Ghervas si produs de catre Libra Film, cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei si al Televiziunii Romane.

Tags:2 comentarii

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger