Copiii prefabricați ai viitorului. Când science fiction-ul devine realitate

11

Dacă ați avea la dispoziție banii și tehnologia necesare, ați alege să aduceți pe lume un copil de un anumit sex, cu o anumită culoare a ochilor și a părului, cu o anumită înălțime și structură osoasă, onest, frumos și respectuos față de ceilalți? TOTB încearcă să reactiveze dezbaterea designer babies, mai exact pe cea a copiilor programați genetic, și să afle părerea publicului român.

de Ionuț Dulămiță

Dr. Eleanor Frankenstein este expert în inginerie genetică. A primit sarcina de a identifica gene dezirabile și mai puțin dezirabile în cadrul unui program de sortare a nou-născuților derulat de guvernul statului Diktatias. Dr. Frankenstein are un plan ambițios. Înainte de toate, ea vrea să elimine toate bolile și handicapurile grave – oamenii bolnăvicioși nu mai sunt necesari într-o societate modernă. Handicapul fizic ar urma să fie înlocuit de gene pentru prelungirea duratei de viață, pentru sporirea forței, a virilității sau a inteligenței.

Părinții pot alege culoarea pielii, a ochilor și a părului, înălțimea sau structura osoasă ale viitorilor nou-născuți, putând urma chiar tiparele unor celebrități. Pentru a satisface cerințele Ministerului de Interne, expertul a pregătit câteva caracteristici sociale utile, precum onestitatea, respectul față de ceilalți sau dispoziția calmă. Iar pentru a împăca și Ministerul Minorităților, cuplurile vor putea opta, de exemplu, pentru un copil astmatic și irascibil sau pentru unul surd, însă doar dacă acestea sunt caracteristicile originale ale embrionului.

Totul ar urma să fie făcut într-un mod foarte democratic. Cu toate acestea, parohul din Diktatiaville este îngrijorat. Dacă unele defecte pot fi tratate, spune el, altele pot conduce la moartea dinainte de fașă a unor potențiali copii. „A alege și a selecta copii este sarcina lui Dumnezeu”, strigă parohul furibund din amvon. Sau nu este așa? Așa sună una dintre dilemele din cadrul unei controversate dezbateri a secolului nostru, prezentată de Martin Cohen în volumul 101 dileme etice, din care puteți citi o selecție aici.

Într-un articol publicat în ziarul Cotidianul în 2008, Marius Turda, istoric al biomedicinei la Universitatea Oxford Brookes din Marea Britanie, scria că biotehnologia actuală susține că poate preveni apariția trăsăturilor imperfecte și a bolilor genetice, „însă abuzurile repetate pe care ştiinţa le-a făcut, începând cu Epoca Luminilor, în numele îmbunătăţirii rasei umane ar trebui să ne facă sceptici în privinţa acceptării ingineriei genetice”. Între aceste două tabere se împarte opinia publică și astăzi, între mirajul omului perfect și pericolul eugeniei.

Dezbaterea nu e nouă. Ne-a atras însă atenția o știre postată la începutul lunii pe site-ul grupului de presiune britanic The Christian Institute, cunoscut pentru campaniile sale împotriva comunității gay, în care un cuplu de bărbaţi din Marea Britanie, aflat în parteneriat civil, anunța că e dispus să plătească 100.000 de lire sterline (118.000 de euro) pentru a aduce pe lume un băiat cu ochii albaștri și părul brunet, după chipul şi asemănarea lor, ceea ce nu ştiau însă sigur dacă este posibil. Așa că ne-am gândit să reactivăm dezbaterea și să aflăm părerea actuală a publicului român faţă de așa-numiții copii programați genetic (designer babies în engleză), despre care nu se ştiu prea multe în România.

În cadul unei emisiuni a postului de televiziune britanic ITV, difuzată în luna noiembrie, cuplul gay mai sus amintit spunea că va folosi ovulele unei prietene şi că va călători peste ocean, în Los Angeles, pentru a începe procedura. O femeie de 44 de ani urma să fie mamă-surogat pentru copilul lor programat genetic. Anul trecut, presa britanică scria că tot mai multe cupluri din statul insular iau calea Statelor Unite pentru a putea selecta sexul copiilor cu ajutorul tehinicii numite diagnoză genetică de preimplantare (PGD), folosită încă de la începutul anilor’ 90 pentru depistarea unor boli genetice, după cum se arată aici, și care însoțește fertilizarea in vitro.

Marea Britanie interzice folosirea acestei tehnici pentru testarea sexului viitorilor nou-născuţi, ea fiind permisă doar pentru detectarea bolilor genetice, iar alte țări restricționează la rândul lor practica din teama de a nu fi exploatată în culturile care au o preferință pentru moștenitorii de sex masculin sau din argumente de ordin etic. Există și o puternică opoziție față de embrionii nedoriți care sunt distruşi la finalul acestui proces. Dr. Mihnea Boştină, de la Universitatea McGill din Canada, ne informează că selecţia sexului este „un lucru extrem de simplu şi de răspândit” în SUA. „Acum câţiva ani”, spune el, „o statistică arăta că peste 40% din cuplurile care apelează la clinicile specializate se folosesc de această informaţie”. Informație care, după cum scria anul trecut revista americană „Slate”, a făcut ca milioane de embrioni și fetuși din întreaga lume să fie aruncați pentru că nu aveau sexul potrivit.

Cât privește selectarea unor trăsături fizice precum culoarea ochilor sau a părului, lucrurile sunt neclare. Căutările pe internet nu atestă folosirea acestei practici până în momentul de față, însă au existat clinici, spune Mihnea Boștină, care s-au lăudat cu teste pentru determinarea culorii părului sau a ochilor. În decembrie 2008, de exemplu, Fertility Institutes, o companie americană din Los Angeles specializată în reproducerea asistată, anunţa că, în decurs de câteva luni, va pune la dispoziția clienților asemenea teste ce promiteau să permită „preselectarea genului, a culorii ochilor, părului şi a tenului” la copiii concepuţi pe cale artificială. Anunțul a dispărut însă între timp de pe site-ul companiei medicale.

Cuplul britanic lasă totuși de înțeles că ar exista o asemenea posibilitate peste ocean. Chiar și în caz contrar, unii spun că nu va trece multă vreme până la răspândirea unor asemenea teste. „Dacă [tehnica]PGD este folosită de multă vreme în scopuri medicale pentru prevenirea unor boli care amenință cu viața, știința din spatele ei a progresat discret până în punctul în care ar putea fi folosită pentra a crea designer babies”, scria anul trecut Wall Street Journal. „Dezvoltarea PGD, descătușată de orice reglementare federală sau statală în SUA, a accelerat cunoașterea genetică îndeajuns de repede încât preselectarea unor trăsături cosmetice la un copil nu mai ține de domeniul science fiction-ului”.

„Acest lucru este fezabil din punct de vedere tehnic”, spunea la acea vreme Mark Hughes, unul dintre pionierii tehnicii PGD, cu mențiunea că nici un laborator legitim nu s-ar încumeta să facă așa ceva de teama ostracizării, din moment ce ar da ghes unei noi forme de discriminare. Fertility Institutes l-a contrazis atunci. „Este vorba de medicină cosmetică”, a replicat Jeff Steinberg, directorul clinicii cu sedii în Los Angeles, New York și Mexic. „Unii se tem de critici, însă noi nu avem nici o problemă cu asta”. Cu toate acestea, compania a scos anunțul cu preselectarea cosmetică de pe site-ul instituției, pe motiv că cererea era scăzută.

Un studiu publicat la sfârșitul lui ianuarie 2009 de Centrul Medical Langone al Universităţii din New York arăta însă că 10-13% dintre subiecții intervievați s-au declarat dispuși să recurgă la PGD pentru a predetermina înălţimea, abilităţile atletice sau gradul de inteligenţă ale copiilor lor, un procent mic dar atractiv pentru antreprenorii oportuniști, care au de partea lor succesele înregistrate în domeniul decodificării genetice. În octombrie 2007, de exemplu, oamenii de ştiinţă de la compania islandeză Decode Genetics identificau diverse gene care influenţează culoarea pielii, a ochilor şi a părului la islandezi și olandezi. Apoi, geneticianul american William Kearns a reușit să indice genele responsabile pentru culoarea pielii, a părului şi a ochilor nord-europenilor, însă nu a dorit să-și pună descoperirea în slujba PGD. Cei care îi calcă pe urme ar putea însă să o facă. Totodată, potrivit The Independent, a apărut și site-ul BeautifulPeople.com, care îi exclue pe oamenii urâți și care anunța în vara lui 2010 lansarea unei bănci virtuale cu spermă și ovule provenite de la oameni frumoși/celebri.

Până la instituirea preselectării cosmetice pe scară largă, tehnica PGD este folosită pentru înlăturarea riscului unui număr în creștere de boli. „În principal, este vorba de un ‘screening’ pentru anumite defecte genetice. Așadar nu este vorba în acest moment de o ‘programare’ propriu-zisă, ci mai degrabă de o eliminare a embrionilor cu anumite proprietăți”, explică Mihnea Boștină. „Arthur C. Clarke (n.r. – scriitor scifi și futurolog) spunea că orice formă de tehnologie suficient de avansată nu poate fi deosebită de magie. Evident, ne putem imagina teste genetice prin care să poată fi determinată amprenta oricărei trăsături fizice sau mentale. În realitate, însă, este vorba doar despre câteva constante foarte clare. Iar în marea lor majoritate, acestea se traduc prin caracteristici ale unor maladii genetice. Diagnoza genetică de preimplantare constă în înlăturarea embrionilor în care este detectată o mutație nedorită. În prezent se folosește, spre exemplu, în cazul fibrozei chistice sau a maladiei Huntington”. Și al multor altora, transmise copiilor pe cale genetică.

„Principala problemă este în cazul cuplurilor predispuse la anumite boli. Cancerul la sân este unul dintre puținele tipuri de cancer pentru care s-a stabilit profilul genetic”, continuă cercetătorul român. „O mutație într-o genă numită BRCA1 este asociată cu un risc de cancer mergând până la 80%. Iarna trecută, o mamă având acest tip de mutație și care a avut numeroase cazuri de cancer în familie a apelat la această tehnică, nascând primul copil care nu va trai cu spectrul acestui risc”. Un alt copil din Marea Britanie a venit pe lume acum șapte ani după ce părinții apelaseră la tehnica PGD de pe vremea când era un simplu embrion pentru a-l ajuta pe fratele său să scape de o formă rară de anemie.

„Când vorbim de cazuri într-adevar serioase, există suficiente argumente în favoarea acestui demers. Când trecem însă la detalii neesențiale, riscurile sunt mari. Pentru că nu știm exact atunci când alegem o anumită variantă genetică, implicațiile globale asurpa organismului”, mai spune Mihnea Boștină. „Cred că vor fi valabile teste pentru un numar din ce în ce mai mare de maladii. Pe de altă parte, lucrurile trebuie legiferate, pentru a nu cădea dintr-o extremă în alta. Există multe persoane cu nume de botez mult prea ‘exotice’. Ăsta ar fi un capriciu părintesc, oarecum ușor de purtat și care, în ultimă instanță, poate fi corectat ulterior la notar. Nu putem aștepta liniștiți momentul când ajungem pe tarâmul trăsăturilor fizice!”.

Mare parte din publicul larg consideră că preselectarea genetică din acest tărâm al trăsăturilor fizice reprezintă drumul spre o societate inegală, una care stă sub semnul eugeniei și în care unii oameni vor ieși mai bine înzestraţi genetic, în timp ce alţii vor fi consideraţi inferiori. Mai departe, Vaticanul pledează pentru demnitatea embrionului și mai există și problema clivajului din bogați și săraci, având în vedere preţul ridicat al tehnicii PGD. Adrian, unul dintre cititorii TOTB, absolvent de studii de naționalism la CEU, Budapesta, argumentează împotriva acestor practici printr-un vers dintr-o piesă a trupei franceze Raggasonic: „Les riches c’est plus en plus riches, les pauvres plus et plus pauvres – bogații sunt din ce în ce mai bogați, săracii, din ce în ce mai săraci. Cam așa e și cu designer babies. Bogații ar fi din ce în ce mai frumoși, mai bogați, mai de succes”, spune el. „E o prelucrare după Biblie, de fapt. Matei 25:29. În sociologie i se spune The Matthew Effect. Versetul ăla zice: celor care au li se va da și mai mult și vor avea belsug, dar celor care nu au nimic, până și ce au li se va lua”.

Am postat o întrebare pe pagina „Grupului mămicilor facebook-iste” referitoare la posibila preselectare cosmetică, care suna așa: „Dacă ar fi să apelați la minunile programării genetice, ați alege ca viitorul vostru copil să aibă un anume sex, o anumită culoare a ochilor și a părului sau o anumită înalțime înainte de a-l aduce pe lume? Cât de etică este aceasta practică, îmbrățișată de parinți din SUA și din Marea Britanie?”. În loc de încheiere, vă prezentăm mai jos răspunsurile la această întrebare, postate de două femei și de doi bărbați:

Ioana: Dumnezeu poate sa-şi ia concediu liniştit în cazul ăsta! Eu zic sa-L lăsăm pe Dumnezeu să-şi facă treaba.

Ana: Cred ca lucrurile sunt mai complicate decat atat. Adica programarea genetica a anumitor trasaturi fizice exterioare ca cele din intrebare (ochi, par, inaltime etc) mi se pare frivola si chiar o folosire abuziva a stiintei. Insa intrebarea cred ca se pune legat de programarea genetica a functiilor organismului si a organelor. Si nu stiu ce parinte nu ar vrea ca copilul lui sa fie sanatos… Iar momentul in care aceasta ”programare genetica a sanatatii de-a lungul vietii” va fi posibila cred ca va marca debutul unui haos in ”lumea civilizata”…

Tudor (într-un registru ironic): Intr-adevar, una dintre cele mai terifiante frici de-ale mele in ceea ce priveste aducerea unui copil pe lume este legata de posibilitatea extrem de probabila ca el sa nu iasa tocmai pe gustul meu. Daca minunile programarii genetice s-ar produce inainte ca eu sa nu mai fiu nici macar capabil de-o erectie (daramite fertil), as apela la ele cu incredere. As alege ca viitorul meu copil sa fie un baiat frumos, sanatos, inteligent, sarmant.. evident o copie identica de-a mea. Astfel, iesind perfect, n-as avea ce sa-i reprosez. Iar daca superba mea sotie ar avea ceva de obiectat, as bate-o pana s-ar razgandi. 😉 Dupa nasterea impecabilului prunc as merge putin mai departe si as convinge unul din cuplurile apartinand cercului meu de prieteni sa-si customizeze o fetita care sa arate exact ca Scarlett Johansson. Pentru ca, desigur, atunci cand va ajunge la maturitate sexuala, sau chiar putin mai inainte, aceasta sa si-o traga in draci cu mandretea mea de baiat, Tudor! Toate acestea spre satisfactia mea clasica de tatic care vede ca fiul sau a ajuns sa fie ce n-a reusit el insusi in tinerete.. desi si-a propus!

Tibi: Cineva mai sus si anume l-a invocat pe Dumnezeu cum sa fie lasat sa isi faca treaba. Daca e sa ne raportam la asta atunci rezulta ca nu isi face bine treaba, ba din contra, si-o face cam prost de se nasc o multime de criminali. Parerea mea este sa ramana la aprecierea parintilor daca sa apeleze la asemenea practici. Eu personal as apela la asa ceva, sa fie copilul frumos/frumoasa (ceea ce este o garantie in special la fete pentru realizarea profesionala in viata, sa coboram cu picioarele pe pamant si sa vedem realitatea), sanatos/sanatoasa si puternic/puternica, destept/desteapta.

Foto main: Protest Greenpeace împotriva brevetării genelor umane/EPA

Tags:11 comentarii

 1. Nu e un paradox? Stiinta evolueaza exponential punandu-ne la dispozitie chestii care numai cu 20-30 de ani in urma erau de domeniul SF (printr-o munca si un proces de gandire extrem de profund), iar de cealalta parte, marea masa de oameni folosesc aceste descoperiri in scopuri din ce in ce mai superficiale si mai frivole. Cu alte cuvinte, cu cat o minoritate inteligenta ne ofera facilitati de neimaginat, cu atat majoritatea devine mai tampita.

  Ce copii se poarta anul asta care e trendul? Bruneti cu ochi verzi? Baieti? fete? Sau cu identitate de gen tulburata (parca se contureaza nu-i asa, moda asta?).

 2. Pingback: Smartphone-urile sunt folosite la doar 10% din capacitate » Think Outside the Box

 3. Daca manipularea genetica in scopul eradicarii bolilor grave: cancer, boli de inima, a comportamentelor criminale mi se pare acceptabil, totusi manipularea genetica in scopul obtinerii sexului dorit, culorii parului, ochilor, etc, mi se pare inutila. Tot ce mi-am dorit a fost sa am un copil normal si sanatos, atat. As fi iubit acest copil si daca era fata, si daca era brunet, etc. Snt chestii mult mai importante decat culoarea pileii si a ochilor.

 4. Pingback: Einstein avea dreptate: Poți fi în două locuri în același timp » Think Outside the Box

 5. Pingback: De ce trăiesc mai mult ființele inteligente? » Think Outside the Box

 6. “Orice inceput are un sfarsit”, afirmatie pe zi ce trece mai adevarata pentru specia umana. Singura modificare genetica necesara si benefica pentru oamenii care se vor naste este cea in urma careia in mintea lor puterea banului sa fie inlocuita cu puterea ratiunii.

 7. Pingback: Prinţul William va fi regele Marii Britanii şi oamenii vor coloniza planeta Marte în 2025, cred britanicii » Think Outside the Box

 8. Pingback: Stoparea procesului de îmbătrânire. Progrese și întrebări de ordin etic » Think Outside the Box

 9. Pingback: VIDEO Primul copii din trei părinți va veni în curând pe lume | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger