Copiii noștri sunt în fiecare moment în pericol de moarte

0

 Pentru politicieni, copiii și protecția copiilor au fost și vor fi întotdeauna o sursă inepuizabilă de aflare în treabă. Cînd nu poți rezolva problemele adulților, te prefaci îngrijorat de soarta celor mici. Exploatezi panicile deja existente în societate, le amplifici și îți faci din ele un program.

 

Cultura americană se lăuda pînă de curînd cu o bună tolerare a incertitudinii, cu aprecierea inițiativei personale și a curajului. În ultimii ani a apărut o explozie de dangerism, cum numește Gever Tulley supra-protecția copiilor și supra-dimensionarea pericolelor. Răpitori, microbi, perverși, insecte, bullies, frustrări (copiii nu trebuie frustrați în nici un fel), jucării din China, mîncarea non-organică și în special bărbații, pedofili toți pînă la proba contrarie – toate acestea și multe altele au devenit panici morale și coșmarurile oricărui părinte. Și dacă ar fi numai obsesiile părinților – dar dangerism-ul a devenit o treabă a autorităților. Astfel, numai anul trecut:

În Boulder, Colorado, copiilor sub 12 ani neînsoțiți li s-a interzis accesul la bibliotecă, din cauza unor pericole precum scările, lifturile, ușile și mobilelor – plus potențialii perverși.

În grădinițe nu mai există săpun la toalete, ca nu cumva copiii să-l mănînce – aceștia trebuie să le ceară adulților săpun de cîte ori vor să se spele pe mîini.

O mamă din New Canaan a fost acuzată că și-a riscat viața copiilor cînd i-a lăsat în grija fiicei ei de 13 ani cît s-a dus la biserică.

O mamă din Tennessee a fost arestată pentru că și-a lăsat copiii de 8 și 5 ani să meargă în parc fără ea – parcul fiind la cîteva zeci de metri distanță de casă.

Profesorul de științe naturale de la un liceu din Florida a fost mustrat sever pentru că a lăsat un elev să aducă un termometru cu mercur la școală.

Un elev din Maryland a fost suspendat pentru că a adus la școală o prăjitură căreia unei profesoare i s-a părut că are forma unui pistol.

O mamă din Connecticut a fost acuzată că și-a pus copilul (11 ani) în pericol pentru că l-a lăsat să meargă singur 500 de metri pînă la o pizzerie.

După un calcul făcut de Warwick Caims, autorul cărții How To Live Dangerously, dacă ai vrea să-ți fie răpit copilul, conform statisticilor ar trebui să-l lași nesupravegheat 750 000 de ani. E adevărat că riscul crește dacă acesta intră într-o bibliotecă, unde ar putea întîlni un alt copil care îndreaptă spre el o prăjitură în formă de armă.

 

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger