Copiii neşcoliţi în sistem se descurcă fără probleme când ajung la facultate

0

Revista The Smithsonian scrie că acei copii obişnuiţi să înveţe singuri, să se bucure de o libertate intelecturală, se descurcă fără probleme când ajung la facultate, chiar dacă programul academic presupune anumite reguli şi rigori.

 

 

Unschooling-ul (neşcolirea în sistem clasic de învăţământ, care presupune o modalitate liberă de a învăţa pentru copil, nu după o programă sau o structură anume) este “examenul final şi cel mai radical” în schimbarea tot mai amplă a culturii din jurul relaţiei părinte – copil; spre deosebire de formele mai cunoscute de homeschooling, în care părinţii lucrează acasă, cu copiii, după programa unei şcoli, unschooling-ul încurajează copiii să facă, în principiu, ce vor cu timpul lor şi să înveţe liber. Astfel introduce revista The Smithsonian (citând The Globe and Mail şi University Affairs) un studiu recent, care a încercat să afle cum se descurcă acei copii neşcoliţi în sistem când ajung la facultate.

Ideea de bază în unschooling este că, prin natura lor, copiii sunt buni la a învăţa lucruri. Dacă este ceva ce le stârneşte curiozitatea, pasiunea, ei îşi pun mintea la contribuţie şi vor urmări lucrurile până la capăt, dezvoltându-şi variate capacităţi intelectuale, precum şi auto-motivarea, pe parcurs. Întrebarea care s-a pus, însă, mereu, în cazul copiilor unschooled, a fost dacă aceştia sunt capabili să se descurce (bine) când sunt într-un sistem, într-o organizaţie cu reguli şi structură fixă. Cercetarea citată susţine, contrar criticilor sceptici, că acei copii neşcoliţi în sistem se descurcă mai mult decât bine când ajung la un colegiu sau la facultate.

În timpul cercetării, psihologii Peter Gray şi Gina Riley au descoperit că, din 232 de familii care au ales metoda unschooling-ului, 83% dintre copii au ajuns să studieze în cadrul unei instituţii academice de nivel superior. Aproape jumătate din aceştia au absolvit studii superioare sau chiar studii post-universitare sau erau înscrişi într-un astfel de program academic, la momentul realizării studiului. Instituţiile de învăţământ absolvite sau frecventate de aceşti copii erau variate, de la cele de top din SUA până la universităţi de stat sau colegii de arte liberale. Astfel, se pare că, deşi nu sunt obişnuiţi cu sistemul, copiii neşcoliţi în mod tradiţional se adaptează relativ uşor când ajung într-un sistem educaţional.

Una dintre principalele critici aduse, însă, metodei neşcolirii în sistem este că ar cauza lipsuri în educaţia copiilor, pentru că îi încurajează să îşi urmeze pasiunile, dar nu deschide o arie mai largă de interese intelectuale; totodată, spun alte studii, copiii neşcoliţi prezintă dificultăţi când vine vorba de matematică, ei fiind mai degrabă predispuşi către cariere artistice, creative. Însă există destule cazuri de copii neşcoliţi în sistem care şi-au dezvoltat şi urmat pasiuni tehnice, din domeniul ştiinţelor exacte, unde cunoştinţe solide de matematică şi tehnologie erau necesare, scrie The Smithsonian.

 

Sursa şi mai multe detalii: The Smithsonian Magazine

 

Puteţi citi şi:

Libertatea de a alege cum va fi educat copilul tău ar trebui să fie un lucru firesc

Pro-educaţie acasă sau anti-şcoală?

“Neşcolirea este o călătorie unică, construită în jurul nevoilor şi dorinţelor celui care face călătoria”

“Copiii sunt oameni. Merită să fie trataţi cu demnitate şi respect”

“În sistem, copilul tău se obişnuieşte să nu mai gândească singur”

“Lucrurile pe care le ştiu cel mai bine nu le-am învăţat niciodată în şcoală”

Educaţia acasă: homeschooling şi unschooling

Cât te costă să îți educi acasă copilul?

Cred că educația adevărată, care contează și care rămâne, se face în familie”

Școlile ar trebui să fie ca niște biblioteci, nu ca niște închisori

“Copiii educați acasă sunt obișnuiți de mici să ia decizii, să fie responsabili, să meargă pe drumul ales de ei”

„Copilul educat acasă nu stă în casă. Termenul de homeschooling s-ar traduce mai bine prin educaţie de casă: tradiţională, curată, cu ingrediente naturale”

„Educaţia nu poate fi realizată în absenţa libertăţii şi a respectului deplin pentru personalitatea fiecăruia”

Educaţia obligatorie nu înseamnă şcolarizare obligatorie

Viaţa ca o simulare

Alegerea viitorului pentru copilul unui downshifter: şcoala în sistem sau educaţia acasă?

Şcoala de acasă le surâde cititorilor

Mai are valoare şcoala românească? Şcoala de stat vs Homeschooling

De ce îmi învăţ copiii acasă


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger