Copiii moștenesc inteligența de la părinți, dar nu așa de mult cât se credea

0

Până la 40% din inteligența unui copil este moștenită de la părinți, arată o nouă cercetare. Rezultatele celui mai mare studiu genetic despre inteligența copiilor alimentează dezbaterea despre inteligență ca produs al naturii sau al educației.

 

 

Folosind informații despre genetică și rezultate ale testelor de inteligență a mii de copii din patru țări, cercetătorii de la Universitatea din Queensland au încercat să separe efectele de mediu. Ei au observat că între 20% și 40% din variația în coeficientul de inteligență al unui copil se datorează factorilor genetici, mai puțin decât sugerau cercetările anterioare: 40 – 50%.

Deși noua estimare este mai mică decât cea din studiile anterioare, concluzia susține ideea că inteligența se moștenește, spune dr. Beben Benyamin, liderul cercetării în care au fost analizate mostre de ADN și teste de inteligență de la 18.000 de copii cu vârste cuprinse între 6 și 18 ani, din Australia, Olanda, Marea Britanie și SUA.

Rezultatele studiului arată că o genă numită FNBP1L se află în strânsă legătură cu inteligența copiilor. Cercetări anterioare au arătat că gena respectivă este cea mai importantă în a prezice inteligența adulților.

De obicei, când se analizează cum influențează factorii genetici trăsăturile individuale, cercetătorii se uită la variațiile genetice numite polimorfisme uninucleotidice. Studiul Universității din Queensland nu găsit niciun polimorfism uninucleotidic care să prezică inteligența copiilor, dar când cercetătorii au combinat efectul tuturor polimorfismelor uninucleotidice, au estimat contribuția geneticii de 20-40% la diferența de inteligență. Asta înseamnă că mai multe gene influențează inteligența unui copil, fiecare având o influență mică, dar importantă când se cumulează cu celelalte.

Sursa: Daily Mail

Foto: Flickr / Sanofi Pasteur


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger