Copiii mici învață mai ușor mai multe limbi

0

Cercetătorii Universității Washington au analizat mecanismele creierului în cazul copiilor mici pentru a vedea ce anume îi face să fie atât de receptivi la învățarea mai multor limbi străine. Studiul a fost publicat în Journal of Phonetics și este primul care să fi măsurat activitatea cerebrală a copiilor mici în relație cu expunerea și capacitatea lingvistică.

În urma studiului, cercetătorii au descoperit că toți copiii mici au capacitatea de a învăța cuvinte în limba sau limbile cărora le sunt expuși, dar și că această capacitate scade destul de repede, chiar din primul an de viață. Ei au analizat în mod particular copii din cămine bilingve și au descoperit o mai lungă perioadă de flexibilitate a creierului acestora la învățarea unor limbi diferite (în special dacă în casă se vorbesc foarte mult ambele limbi, studiul luând în calcul engleza și spaniola în familii mixte). De asemenea, spun concluziile studiului, învățarea celor două limbi de la vârstă atât de mică le modelează vocabularul ulterior, când ajung în faza de dezvoltare în care umblă și încep să articuleze.

”Creierul bilingv este fascinant pentru că reflecă capacitatea umană pentru gândire flexibilă. Copiii astfel crescuți învață că obiecte și evenimente din lumea asta au două denumiri și fac schimb între ”etichetări” și denumiri, ceea ce reprezintă un exercițiu extraordinar pentru creier”, consideră unul din co-autorii studiului, Patricia Kuhl. Modalitatea prin care cercetătorii au demonstrat cele de mai sus a fost înregistrarea activității cerebrale a copiilor prin căști cu electrozi, care realizau EEG-uri. Ei spun că faptul că acești copii din cămine bilingve sunt expuși unei varietăți mai largi de sunete îi ajută să rămână deschiși și ulterior și să dezvolte o anume ușurință în învățarea unei alte limbi străine.

 

Sursa și foto: ScienceDaily / Unul din copiii parte a studiului, cu casca pentru EEG pe cap

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger