Copiii din Laos reciclează deşeuri explozive

0

Bombe, rachete, grenade, muniţie de artilerie, mortare, mine terestre: acestea sunt piesele de armament neexplodat care contaminează zona rurală din Laos şi care pun în pericol viaţa copiilor ce câştigă un ban în plus reciclându-le. Armamentul neexplodat produce în jur de 300 de victime anual numai în Laos.

 

Wikipedia/PTD Phonsavan

 

Oamenii săraci din statul asiatic, mai ales copiii, colectează piesele de armament neexplodat mai sus amintite şi le vând sau folosesc materialul lor exploziv la pescuit, riscându-şi viaţa în fiecare zi. Armamentul neexplodat constă în arme explozive care nu s-au detonat când au fost trase, lăsate să cadă, lansate sau proiectate, dar care prezintă în continuare riscul unei explozii.  270 de milioane de bombe cu fragmentare au căzut peste Laos în timpul Războiului din Vietnam, dintre care circa 80 de milioane (30%) nu s-au detonat şi reprezintă încă o ameninţare pentru populaţia rurală. Dar şi o sursă de venit.

În satul Ban Pia, scrie Tree Hugger, sătenii reciclează armamentul neexplodat pentru a fabrica linguri (foto) şi a le vinde pe post de suveniruri, ceea ce asigură venituri importante pentru comunitate. Un proiect similar transformă bombele bijuterii. Aflaţi mai multe detalii pe Tree Hugger.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger