Copiii Deltei învață să acorde primul ajutor

0

Peste 100 de copii și 12 adulți din comuna C.A. Rosetti au beneficiat în aceste zile de lecții de acordare a primului ajutor susținute de specialiștii SMURD, în cadrul proiectului “Pelicanii sanitari”, care face parte din programul “Sănătatea copiilor din Delta Dunării”, program de screening și educație pentru sănătate adresat comunităților izolate din Delta Dunării, realizat de Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta cu sprijinul GlaxoSmithKline (GKS) România.

De asemenea, școlile din C.A. Rosetti, Letea și Periprava au fost dotate cu truse de prim ajutor, materiale didactice și cărți pentru activitățile de educație pentru sănătate, în urma unei donaţii în valoare de 15.000 de euro realizată de GSK România.

Săptămâna trecută, timp de două zile, în cele trei școli ale comunei C.A. Rosetti au fost organizate, în parteneriat cu Fundația pentru SMURD, lecții de acordare a primului ajutor pentru elevi și pentru adulți. Astfel, 30 de preșcolari, 37 de elevi de genererală, 41 de elevi de gimnaziu și 14 adulți au fost informați despre cum trebuie să acționeze într-o situație de urgență în general, cum să declanșeze sistemul de urgență prin apelul la 112, dar și despre cum pot aborda cazuri urgente: răni, hemoragii, fracturi, entorse, intoxicații, arsuri, degerături, insolații. De asemenea, specialiștii SMURD au făcut demonstrații și au realizat împreună cu participanții exerciții de acordare a primului ajutor. Participanții la aceste cursuri s-au constituit în echipe de intervenție rapidă în caz de urgență, denumite “Pelicanii sanitari”.

Proiectul “Pelicanii sanitari” își propune să răspundă unora dintre cele mai stringente probleme menționate în Delta Warning Report 2012 – Raportul de evaluare a stării de sănătate a copiilor din Delta Dunării – realizat în noiembrie 2011 de Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta cu sprijinul GSK România, respectiv lipsa resurselor pentru activitățile de educație pentru sănătate și accesul dificil la cabinetele medicale și la serviciile medicale de urgență. Astfel, până la începutul anului școlar, încă 11 școli din comunele Ceatalchioi, Crișan, Pardina, Chilia Veche, Maliuc, Mahmudia și Sfântu Gheorghe vor fi dotate cu truse de prim ajutor, mulaje și planșe didactice, cărți de specialitate și atlase utile în cadrul activităților de educație pentru sănătate.

Proiectul a fost sustinut si de campania media “În realitate ești mai bun”, semnată de Asociația Salvați Dunărea și Delta și Fundația pentru SMURD, împreună cu Realitatea TV şi susţinută de GSK România. În total, până acum, sprijinul financiar al GSK România s-a ridicat la peste 62.000 de euro, la care s-au adăugat donaţii în produse precum şi expertiza specialiştilor companiei – în arii ca medical sau comunicare.

Demarată la sfârşitul anului trecut, campania “Sănătatea copiilor din Delta Dunării” are ca scop îmbunătățirea condițiilor de viață ale copiilor din Rezervația Biosferei Delta Dunării – direcţiile de acţiunie ale acesteia fiind urmarea concluziilor Delta Warning Report 2012 – Raportul de evaluare a stării de sănătate a copiilor din Delta Dunării.

Sursa: Asociația Salvați Dunărea și Delta


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger