Copiii de azi sînt într-o formă fizică mai proastă decît cei din generația trecută

0

Adulții de astăzi nu prea sînt într-o formă fizică bună, viața contemporană îi împinge spre sedentarism. Ce e mai îngrijorător e că nici copiii nu sînt; un studiu gigantic ne spune că aceștia au o condiție fizică mult mai proastă decît a părinților cînd erau la vîrsta lor.

 

 

Grant Tomkinson de la Universitatea South Australia a analizat 50 de studii în care erau implicați 25 de milioane de copii cu vîrste cuprinse între 9 și 17 ani, din 28 de țări, între anii 1964 și 2010.

Studiile au măsurat cît de mult aleargă copii în 15 minute și cît de repede fug aceștia pe o distanță anume. Aceștia sînt indicatori ai sănătății cardiovasculare și ai rezistenței fizice.

Concluzia e că astăzi copiii sînt cu 15% mai puțin atletici decît erau părinții lor. Schimbările sînt similare și pentru băieți și pentru fete, cu diferențe pe zonele geografice. Singura țară din Asia în care condiția fizică a rămas constantă e Japonia, în rest a scăzut dramatic (la fel și în Europa, Australia și în ultimii ani în America de Nord).

Tomkinson spune că obezitatea joacă și ea un rol, plus televizorul, jocurile video, Internetul și cartierele nesigure, fără opțiuni pentru activități outdoor.

Organizația Mondială a Sănătății spune că 80% dintre copii nu fac destule exerciții fizice; multe școli nu mai oferă educație fizică la nivelul la care ar trebui, în principal din motive economice. Experții recomandă ca un copil mai mare de 6 ani să aibă cel puțin 60 de minute de activitate fizică moderat-viguroasă adunată de-a lungul unei zile; numai unul din trei copii americani mai face asta.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger