Copiii cu trei părinți naturali sunt în ciocul berzei

0

Dacă peste un sfert din femeile americane au copii de la mai mulți bărbați, o analiză britanică a tehnologiilor menite să creeze embrioni născuți din trei părinți pentru evitarea unor afecțiuni transmise pe cale maternă, unele dintre ele fatale, nu a găsit nici o dovadă cum că acestea ar fi nesigure, însă a făcut apel la cercetări mai aprofundate în vederea reglementării unor astfel de practici în statul insular. Aflați ce înseamnă un embrion cu trei părinți și tehnologiile de obținere a lui.

98% din ADN-ul unui ovul fertilizat se află în nucleul său – jumătate de la mamă și jumătate de la tată. Cele două procente rămase reprezintă ceea ce se numește ADN mitocondrial – ADN-ul din „uzinele energetice” (mitocondrii) ale celulelor aflate în afara nucleului ovulelor și care sunt moștenite exclusiv de la mamă. Mutațiile genetice din cadrul ADN-ului mitocondrial al unei femei pot instala boli mitocondriale în rândul celor nou-născuți. Acestea variază de la afecțiuni ușoare, aproape lipsite de simptome, la unele grave și în multe cazuri fatale. Cercetătorii încearcă să evite astfel de maladii folosite ovule fără mutații mitocondriale provenite de la donatori.

Există două tehnici pentru asta. Una dintre ele implică prelevarea ADN-ului din nucleul ovulului unei femei și introducerea lui într-un ovul dezgolit de conținut provenit de la o altă femeie și fertilizat apoi cu sămânță bărbătească. O a doua tehnică începe prin fertilizarea ovulului unei femei cu spermă prin utilizarea fertilizării in vitro. Nucleul ovulului fertilizat este apoi transferat, prin metoda de mai sus, în nucelul dezgolit al altui ovul. În ambele cazuri, ovulele fertilizate rezultate conțin în nucleul lor ADN de la ambii părinții, precum și din ADN-ul mitocondrial al donatorului, motiv pentru care a fost invocați cei „trei părinți”.

Prima tehnică a fost testată cu succes pe maimuțe de cercetătorul Shoukhrat Mitalipov și colegii săi de la Oregon National Primate Research Center, iar cea de-a doua a fost brevetată de Doug Turnbull și colegii săi de la Universitatea din Newcastle. Anul trecut, acest din urmă grup a creat 80 de așa-numiți „embrioni cu trei părinți”. În momentul de față, în Marea Britanie, unul dintre statele cu cea mai mare reputație embrionară, transferul unor asememea embrioni în organismul unei mame este ilegal, însă există un amendament la Legea Embriologiei și Fertilizării Umane care permite reglementarea unor asemenea tehnici dacă se dovedesc a fi sigure.

Sursa: Newscientist

Foto: Reuters

Citiți și:

Cît de implicaţi să fie părinţii în creşterea copiilor: mamele tigru şi mamele bune

10 metode de a alege sexul copilului

Bebelusii transmit mesaje secrete

Alaptatul, hrana si legatura unica intre mama si copil. Se poate inlocui?

Cuplurile isi pot face teste ADN inainte de a hotari sa aiba copii

Un sfert dintre femeile americane au copii de la mai mulţi bărbaţi


Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger