Copiii crescuți de bunică au un risc mai mare de obezitate

0

Cercetările evoluționiste au arătat că în societățile tradiționale copiii crescuți (și) de bunică, în special cea de pe linie maternă, aveau șanse mai mari de supraviețuire, fiind hrăniți mai bine și mai atent. În societățile moderne, mai bogate în resurse, efectul e unul nedorit.

 

 

Antti O. Tanskanen de la Departamentul de Cercetări Sociale din Helsinki a analizat datele din British Millenium Cohort Study pentru a găsi o corelație între obezitatea la copiii de 3 ani și relația lor cu bunica.

Cercetări anterioare au arătat că în societățile tradiționale, cum ar fi cea a vînătorilor-culegători din Tanzania, copiii crescuți predominant de bunică aveau șanse mai mari de supraviețuire, acestea ocupîndu-se mai atent de nutriția lor. Efectul era valabil mai ales pentru copiii crescuți de mama mamei. În societățile de subzistență, sprijinul oferit de bunica din partea mamei, care a îmbunătățit nutriția copiilor, este asociat cu scăderea ratei de mortalitate infantilă. Acesta pare să fie trendul și în societățile vestice moderne – bunicile sunt în continuare agenți ai nutriției, însă cu riscul ca cei mici să devină supraponderali.

În prezent, într-o țară ca Marea Britanie, unde mîncarea nu mai e o problemă dar nici prea sănătoasă nu e, copiii crescuți de bunică de la vîrsta de 9 luni la 3 ani dau semne de obezitate la vîrsta de trei ani mai des decît cei crescuți de părinți.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger