Copiii alăptați au șanse mai mari să aibă un statut social mai ridicat decât părinții

0

Cercetătorii au analizat 34.000 de persoane din Marea Britanie născute în 1958 sau în 1970 și le-au comparat statutul social la vârsta de 33 sau 34 de ani cu cel al taților, scrie Livescience. Dintre participanții la studiu, care a fost publicat în jurnalul Archives of Disease in Childhood, cei care fuseseră alăptați în pruncie au arătat o predispoziție de a urca pe scara socială la vârsta adultă. Mai exact, după cum au definit cercetătorii, aveau joburi mai selecte decât tații lor grație laptelui de mamă.

Oamenii de știință au observat că alăptatul a sporit șansele avansării pe scara socială cu 24% și le-a redus pe cele de alunecare cu 20%. Ei sugerează că alăptatul a îmbunătățit dezvoltarea neurologică a copilului, ceea ce ar fi rezultat în abilități cognitive sporite care i-au ajutat pe viitorii adulți să dobândească un statut social mai ridicat decât cel al părinților. Totodată, copiii alăptați din cadrul studiului au fost mai puțin stresați emoțional, ceea ce ar fi putut contribui la succesul lor ulterior.

Cercetări anterioare au arătat că anumiți nutrienți din laptele de mamă, cum ar fi acizii grași polinesaturați cu lanț lung, sunt esențiali pentru dezvoltarea cognitivă a copilului, iar autorii noului studiu cred că există și alte ingrediente responsabile pentru asta. În plus, contactul piele pe piele dintre mamă și nou-născut a fost asociat cu o legătură mai puternică între mamă și copil și, în consecință, cu reducerea stresului. Rezultatele noii cercetări sugerează că pot exista beneficii sociale pe termen lung derivate din alăptat, beneficii care pot fi mai mari în cazul copiilor vulnerabili, precum cei născuți prematur sau cu o greutate sub medie.

Foto: Flickr/Mothering Touch

 

Puteți citi și:

Alăptatul, hrană şi legătură unică între mamă şi copil. Se poate înlocui?

Alăptatul la bărbați


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger