Copenhaga este pe cale să renunţe la investiţiile în combustibili fosili

0

Săptămâna trecută, primarul Copenahagăi a anunţat o propunere ca oraşul să vândă toate acţiunile şi obligaţiunile din sectorul cărbunelui, petrolului şi gazelor naturale (combustibili fosili) deţinute de fondul său de investiţii în valoare de peste 900 de milioane de euro, scrie The Guardian. Propunerea urmează să fie votată astăzi, iar dacă va fi aprobată, aşa cum este aşteptat, capitala Danemarcei va deveni primul oraş din ţară care ia această măsură.

“Copenahga se află în fruntea oraşelor lumii în ceea ce priveşte tranziţia verde şi muncim din greu pentru a deveni prima capitală neutră din punct de vedere al amprentei de carbon”, a spus primarul oraşului, Frank Jensen, pentru ziarul danez Information. “Cred că această mişcare se potriveşte cu dorinţa locuitorilor Copenhagăi de a avea un oraş cu profil verde”. Săptămâna trecută nu se ştia exact câţi bani a investit oraşul în dividende din sectorul combustibililor fosili şi nu se luase nicio decizie privind realocarea banilor care urmează să fie retraşi.

Anul trecut, Oslo a devenit prima capitală care a făcut această mişcare, renunţând la investiţii în cărbune de 7 milioane de dolari, alăturându-se unei mişcări în continuă creştere a oraşelor care şi-au propus să combată schimbările climatice. Potrivit oamenilor de ştiinţă din acest domeniu, în jur de 80% din rezervele de cărbune, 50% din rezervele de petrol şi 30% din rezervele de gaze naturale ale lumii ar trebui să rămână în pământ pentru evitarea unei încălziri globale periculoase.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger