Copacul în care cresc 40 de tipuri de fructe

1

Deşi sună mai degrabă de scenariu pentru Alice în Ţara Minunilor, povestea copacului care produce anual 40 de tipuri de fructe este cât se poate de reală. În spatele ei se află Sam Van Aken, profesor de arte plastice la o universitate americană. Van Aken a cumpărat în urmă cu şase ani o livadă care urma să fie închisă din cauza lipsei de fonduri. Cu multă muncă şi experimente de altoire, profesorul a reuşit în cele din urmă să obţină acest copac care, în timpul primăverii, e un spectacol vizual de-a dreptul năucitor.

 

40-fruits

 

În 2008, Van Aken a cumpărat o livadă de la Staţia de Experimente Agricole a statului New York, unde se cultivau specii străvechi, tradiţionale de fructe sâmburoase, unele dintre ele având vechimi de 150-200 de ani. Pentru a conserva aceste specii, profesorul de arte plastice şi-a dedicat ultimii ani deprinderii unor tehnici de altoire.

Astfel, având la dispoziţie 250 de specii de sâmburoase, cum sunt piersicile, caisele, vişinele sau cireşele, Van Aken a creat o schemă pornind de la perioada de înflorire a fiecărei specii în parte, încercând să combine specii cu ritmuri apropiate. Luând un pom fructifer în vârstă de doi ani, americanul a început să folosească o anume procedură de altoirepentru a adăuga mai multe varietăţi pe ramuri diferite. Tehnica presupune inserarea unei rămurele înmugurite într-o incizie făcută pe o cracă a copacului de bază. Dacă aceasta “se prinde”, noua ramură va fi încurajată să crească asemenea unei ramuri normale.

 

 

În cinci ani, Van Aken a obţinut Copacul cu 40 de Fructe care, la prima vedere, nu se distinge de alţi pomi fructiferi, dar care primăvara, când înfloreşte, surprinde prin inflorescenţe multicolore. Profesorul a obţinut până acum 16 astfel de pomi, care au fost plantaţi în muzee, centre comunitare şi colecţii private de artă. Acum intenţionează să pună bazele unei mici livezi cu asemenea pomi în care cresc, printre altele, prune, caise, nectarine, cireşe şi chiar migdale, însă într-un spaţiu din oraş.

Mai multe despre Copacul cu 40 de Fructe puteţi afla de aici.

Sursa: Science Alert


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger