Copacii eolieni, o soluţie estetică pentru folosirea vântului în zone urbane

0

După trei ani de cercetare şi proiectare, o echipă de ingineri francezi îşi prezintă invenţia menită să ajute la folosirea vântului din zonele urbane, prin transformarea lui în energie: The Wind Tree – copacul eolian, înalt de aproape opt metri, cu ramuri şi “frunze”. Prototipul este expus, în prezent, în Pleumeur-Bodou, în nord-vestul Franţei.

 

 

Producerea energiei poate îmbrăca şi forme artistice, acesta este mesajul transmis de copacii creaţi de inginerii de la compania New Wind. “Ideea mi-a venit într-o piaţă, când am văzut frunzele copacilor mişcându-se uşor, deşi nu se simţea niciun pic de vânt”, explică Jérôme Michaud-Larivière, fondatorul companiei. El şi-a spus că energia aceea “venea de undeva şi putea fi transpusă în waţi”. Modele de turbine eoliene tot mai interesante apar din ce în ce mai des în ultimii ani, dar aceşti copaci eolieni sunt prima invenţie care îmbină armonios estetica şi funcţionalitatea. Copacii eolieni vor fi expuşi anul viitor la Paris, în Place de Concorde, în luna mai.

 

 

Modul de funcţionare al copacului este simplu: “frunzele” sale sunt, de fapt, unităţi care au încorporate mici pale, care se învârt înspre interior şi, astfel, “frunzele” se orientează după vânt, indiferent de direcţia acestuia. Chiar şi un vânt cu o viteză de numai doi metri pe secundă le poate pune în acţiune. Un alt aspect foarte important al copacului eolian: unităţile sub formă de frunze sunt silenţioase, spre deosebire de alte tehnologii eoliene, care, de regulă, sunt zgomotoase şi, din acest motiv, nu pot fi folosite în zone urbane. Astfel, acest tip de copac eolian poate fi plasat în grădini, pieţe, în parcuri sau chiar centre de cumpărături. Faptul că arată ca o sculptură modernă este un alt bonus: pot fi folosiţi şi pe post de arta stradală care, totodată, oferă energie unui oraş.

 

Mai multe detalii: Daily Mail

 

Sursa: Inhabitat

Foto: Arbre a vent

 

Puteţi citi şi:

Vântul este cea mai ieftină sursă de energie pentru Europa

Turbina eoliană imprimată 3D care încape într-un rucsac

Prima insulă din lume alimentată exclusiv cu energie eoliană

Prima turbină eoliană aeropurtată din lume va funcționa în Alaska

Cum ar fi să locuim într-o turbină eoliană

Insula King Island (Australia) vrea să treacă complet pe energie curată

Cea mai mare fermă eoliană offshore din lume a fost inaugurată lângă Marea Britanie

Energia eoliană, mai ieftină în anumite ţări decât cea pe cărbune

Viitorul energiei eoliene aparţine turbinelor inteligente

VIDEO Valsul “Dunărea Albastră”, cântat de vânt la turbine eoliene


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger