Copacii care cresc după ritmul cardiac al oamenilor

0

Artista belgiană Naziha Mestaoui a creat un proiect virtual prin care utilizatorii de smartphone-uri pot vedea cum crește și înflorește un copac sub ochii lor. Proiectul, intitulat “One Beat One Tree”, le permite oamenilor să creeze, cu ajutorul bătăilor inimii, păduri virtuale în spații urbane. Copacii digitali sunt plantați apoi fizic în regiuni din întreaga lume, de la Europa și America Latină, la Africa și Asia.

 

 

Fiecare spectator este conectat, prin intermediul smartphone-urilor, la un senzor care le monitorizează bătăile inimii, fiecare sămânță plantată virtual înmugurind în funcție de un puls cardiac personalizat. Mestaoui spune pentru Huffington Post că ideea proiectului i-a venit după ce a lucrat peste 14 ani în Amazon, unde triburile pe care le-a întâlnit i-au fixat în cap ideea că viitorul spre care ne îndreptăm devine din în ce mai imaterial. Pentru acele societăți ancestrale realitatea de zi cu zi se muta constant între vizibil și invizibil.

“Unul dintre primele lucruri care m-au uimit a fost relația pe care o au cu natura”, spune artista. “Pentru ei, un copac nu înseamnă lemn și o compensare a emisiilor de carbon, ci un spirit, o ființă cu inteligență proprie. Ei se pot conecta la acea formă de inteligență și face schimb de informații cu ea, învăța de la ea.” Așa s-a născut “One Beat One Tree”, care le dă spectatorilor puterea de a crea viață și a influența natura atât în spațiul fizic, cât și în cel virtual. “Am vrut să creez o operă de artă care să folosească tehnologiile pentru a ne conecta la această valoare imaterială a naturii”, mai spune Mestaoui.

În cadrul proiectului, lansat acum doi ani, au fost crescuți până acum 13.000 de copaci.

 

Puteți accesa și:

Contemplarea naturii ne ajută să avem mai mult autocontrol

Plantele vorbesc între ele, cu ajutorul ciupercilor din pământ

FOTO Prima “boltă” de alge care din lume produce zilnic oxigen cât 4 hectare de pădure

Tăieri masive de copaci în “cel mai sălbatic sector al Carpaților românești” – Fotografiile unui alpinist

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger