Copacii care ar putea înlocui stâlpii de iluminat stradal

0

Un antreprenor american și-a propus să realizeze, alături de doi biologi, copaci care să strălucească în întuneric, putând astfel înlocui stâlpii de iluminat electric și reducând semnificativ costurile și consumul energetic. Folosind ingineria genetică, specialiștii vor să introducă gene provenite de la bacterii bioluminescente în mai multe specii de copaci, pentru a obține copaci luminoși.

 

Glow-In-Dark-Trees-flash-631

 

Ideea le-a venit de la exemplele deja existente de organisme transgenice, obținute prin intermediul experimentelor de bioinginerie: gene de bacterii folosite în culturile de porumb sau bumbac, pentru a le face rezistente la instecte, gene umane care, odată introduse în ”gazde” vegetale sau umane, produc proteine necesare în industria farmaceutică sau gene recoltate de la meduze cu ajutorul cărora se pot crea animale fluorescente. Pentru proiectul copacilor care luminează în întuneric, antreprenorul american Antony Evans și colegii lui au strâns, prin intermediul unei campanii de crowdfunding derulate pe Kickstarter, 500.000 de doleri, ce urmează să fie folosiți pentru experimentele genetice care ar putea duce la reducerea ”florei” urbane de stâlpi electrici.

 

 

Pe scurt, proiectul constă în introducerea unor gene provenite de la bacterii, care conțin enzimele regăsite în organismele luminescente, alături de un așa-numit ”promotor” (un anumit sector al genei, care îi dictează acesteia începerea reproducerii) și de luciferină (o substanță chimică care, odată oxidată, produce lumină) în anumite specii de copaci. Acest tip de experiment folosește o tehnologie deja împământenită, utilizată și la crearea plantelor luminescente de pe Stația Spațială Internațională. Primele încercări au fost realizate folosind o plantă extrem de bine studiată în comunitatea științifică, Arabidopsis thaliana, planta cu cel mai scurt genom dintre plantele cu inflorescențe, căreia i-au fost adăugate gene provenite de la bacteria marină Vibrio fischeri. Mai multe despre pașii acestei proceduri, puteți afla dintr-un interviu pe care Antony Evans l-a acordat revistei Smithsonian Mag. 

Până să ne plimbăm pe străzile iluminate de copaci bioluminescenți, mai e cale lungă, iar cercetătorii așteaptă, în timp real, dezvoltarea unor tehnologii care să permită acest lucru la scară largă, nu doar de laborator. Însă până atunci, ne putem măcar comanda o trusă de crescut plăntuțe luminoase. Deocamdată, prețul este destul de piperat (300 de dolari), însă, cine știe: dacă ar crește numărul clienților, poate ar scădea și prețul.

 

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger