Nu sunt atât de diferiți de oameni, spun cercetătorii biologi despre copaci. Studii recente arată că, așa cum doi gemeni identici genetic pot reacționa diferit la boli sau alți factori, și copacii, se pare, răspund diferit în fața factorilor de mediu, în baza unei memorii a experienței personale de până atunci.
În cazul gemenilor, este deja un lucru știut că, în funcție de experiența distinctă, personală, a fiecăruia, acționează și reacționează de-a lungul vieții (spre exemplu, unul poate face cancer, dar celălalt nu). Cel mai recent studiu al unei echipe de la UTSC – Universitatea din Toronto Scarborough arată că ”efectul de creșă”, despre care s-a mai discutat în cazul copacilor, este cât de poate de real. Teoria spune că plantele sau copacii, chiar și când sunt genetic identice sau identici, cresc diferit și răspund diferit la variați factori de stres, în funcție de locul unde s-au născut. Biologii canadieni au demonstrat acest lucru, fiind ei înșiși surprinși de descoperiri. Astfel, la nivel molecular, spun ei, copacii au ”memorie”, iar experiențele personale directe le influențează modul de reacțiune în fața mediului și factorilor acestuia.
Copacii analizați în studiu au fost plopi din două regiuni diferite din Canada. Din ei au fost recoltate celulele necesare pentru a fi recrescuți în condiții climatice identice celor originale, dar în Toronto. În funcție de locul de unde proveneau, plopii au reacționat diferit în condiții de secetă, spre exemplu, lucru care i-a uimit pe biologii care se așteptau ca reacția la secetă să fie identică la toate exemplarele. Diferența a apărut la nivel genetic, spun cercetătorii: plopii proveniți din regiunea Alberta au folosit, pentru răspuns în fața secetei, un set diferit de gene decât cel utilizat de plopii originari din zona Saskatchewan. Descoperirea acestui tip de memorie la copaci (plante, prin extrapolare) – memoria experiențelor anterioare – poate ajuta biologii să înțeleagă supraviețuirea plantelor în cazul schimbărilor climatice sau în fața atacurilor dăunătorilor și bolilor.
Sursa: ScienceDaily