Copacii au şi ei un ceas biologic

0

La fel ca şi corpurile noastre, şi copacii, se pare, au ceasuri biologice interne care le coordonează activităţile celulelor în funcţie de ciclul zi – noapte, arată un studiu realizat în Australia de către cercetători de la universităţi din Spania şi Australia.

 

 

Oamenii de ştiinţă ştiau de existenţă acestui ritm circadian (ceas biologic, ceas circadian) la frunze, dar acest nou studiu este primul care demonstrează că el există pentru tot copacul. Aceste cicluri după care funcţionează copacii ar putea avea o influenţă asupra modelelor de schimbări climatice, consideră cercetătorii. „Niciodată nu s-a demonstrat până acum că ritmul circadian al frunzelor influenţează, de fapt, tot copacul. Iar dacă funcţionează în cazul unui copac, al unei specii, înseamnă că este la fel pentru toată pădurea”, consideră cercetătorul Rubén Díaz Sierra (National University of Distance Education, Spania). Colegii săi au monitorizat copaci din Australia, în cadrul unui experiment extins, menit să arate cum reacţionează pădurile de eucalipt de pe acest continent la schimbările de dioxid de carbon din atmosferă şi la cele climatice. Practic, copacii sunt crescuţi controlat, în laboratoare unde oamenii de ştiinţă pot manevra temperatura, umiditatea, cantitatea de lumină la care sunt expuşi aceştia. Astfel de parametri au fost utili în studiu.

Măsurând cât de mulţi vapori de apă pierdeau copacii prin mici deschizături ale frunzelor, oamenii de ştiinţă au comparat valorile pentru durata zilei şi durata nopţii şi au putut observa diferenţele dintre ele, semnificative. Cum mediul înconjurător în care se aflau copacii nu se modifica, singura explicaţie pentru diferenţele înregistrate între anumite momente ale nopţii, spre exemplu, era ceasul intern, ceasul biologic, consideră cercetătorul Víctor Resco de Dios (Universitatea Western Sydney, Australia). Cu ajutorul unor reţele neuronale artificiale (tipare realizate după modelul creierului), oamenii de ştiinţă au putut măsura cât de mult influenţează ritmul circadian modul în care copacii folosesc apa (eliminarea acesteia fiind urmărită în cadrul experimentului). Descoperirile prezentate de studiul acesta au implicaţii importante pentru modele privind schimbările climatice, care vor trebui regândite de către cei care le dezvoltă şi analizează în funcţie de modul în care perioada de lumină (ziua) afectează consumul de dioxid de carbon al copacilor.

 

Sursa, foto şi mai multe detalii: Live Science


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger