”Copacii ar trebui să facă parte din infrastructura de sănătate publică”

1

Știm cu toții cât de importanți sunt copacii, atât în orașele sufocate, cât și în mijlocul naturii sălbatice, însă o nouă cercetare susține că oamenii nu conștientizează încă adevărata lor importanță. Un specialist american e de părere că administrațiile locale ar trebui să trateze copacii ca elemente esențiale pentru politica de sănătate publică.

 

Geoffrey Donovan, cercetător american, a avut ocazia de a studia impactul copacilor sau, mai bine spus, al lipsei copacilor asupra sănătății orășenilor. Când, în 2002, în America de Nord s-a descoperit un tip de insectă-parazit invazivă, provenită din Asia de Est, mulți dintre copacii infestați nu au supraviețuit, astfel încât, până în 2012, gândacul de smarald, un parazit specializat pe frasini, a distrus 100 de milioane de copaci din 15 state americane.

Coroborând date adunate în 18 ani despre dispariția masivă a copacilor din orașe și informații despre starea de sănătate a locuitorilor, Donovan și echipa lui au constatat că relația dintre cele două componente era extrem de evidentă. Potrivit modelului matematic realizat de cercetători, dispariția copacilor din zonele rezidențiale a determinat creșterea ratei anuale a mortalității cu 6,8 %, la care se adaugă 16,7 morți anuale, cauzate bolilor cardiovasculare, la 100.000 de locuitori. Un calcul arată că în acest interval s-au înregistrat 21.000 de morți, aflate în strânsă legătură cu dispariția copacilor.

Deocamdată, cercetătorii nu pot spune cu exactitate cum se constituie relația de cauzalitate, dincolo de lucrurile deja știute, cum ar fi faptul că copacii ameliorează calitatea aerului, reduc stresul, cresc activitatea fizică a locuitorilor, moderează temperatura ș.a.m.d. Recomandarea lui Donovan pentru administrațiile locale este ”să includă copacii în infrastructura de sănătate publică”. Cine știe, poate într-un incert viitor luminos, sfaturile cercetătorilor vor fi luate în considerare de urbaniști și primari. Așteptăm cu nerăbdare o reacție similară în rândul autorităților din România, care, din păcate, tratează copacii ca pe obiecte decorative inutile.

Sursa: FastCoexist

Foto: Un exemplu de ”toaletare a copacilor” dintr-un oraș al județului Prahova. Sursa: Incomod.ph


Un comentariu

  1. Pingback: Bebizonyosodott, hogy fák nélkül kevésbé egészségesek a városlakók » Think Outside The Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger