Copaci plantaţi şi idei adunate pentru o carte ce va fi citită în anul 2114

0

Proiectul Future Library a luat naştere în Norvegia şi constă în plantarea a 1.000 de puieţi de molid într-o pădure situată în apropiere de Oslo şi în colectarea, în fiecare an, a câte unui text de la un autor; textele astfel adunate vor merge direct într-o capsulă a timpului găzduită de Biblioteca Oslo, fără să fie citite. Peste 100 de ani, copacii crescuţi din puieţii de acum şi textele din capsula timpului vor deveni o carte.

 

 

“Ideea de a creşte copaci pentru a tipări cărţi face o conexiune interesantă între inelele copacilor şi capitolele cărţii”, explică artista Katie Paterson, autoarea conceptului. Pentru că este posibil ca peste 100 de ani să nu mai existe cărţi tipărite pe hârtie obţinută din prelucrarea lemnului, proiectul va duce în viitor şi o tiparniţă, plus lecţiile necesare tipăririi, astfel încât generaţiile viitoare să aibă de unde să înveţe tehnica şi să poată tipări cartea. O cameră mică din Biblioteca Oslo va găzdui textele lăsate anual de câte un scriitor; numai titlurile acestor texte vor putea fi citite de către public, nimic altceva.

Deşi a defrişa o pădure nu este cea mai prietenoasă acţiune faţă de mediul înconjurător, proiectul va proteja o regiune care, altfel, ar cădea pradă defrişării mult mai repede. Totodată, proiectul este menit să ne amintească de felul în care acţiunile noastre de acum vor influenţa viaţa urmaşilor noştri peste 100 de ani. “În esenţă, acest proiect propune speranţă: că va exista o pădure, că va exista o carte şi că vor exista cititori peste 100 de ani. Alegerile acestei generaţii vor modela secolele care urmează într-un mod, probabil, fără precedent”, consideră autoarea proiectului. Primul text salvat în capsula timpului pentru această carte îi va aparţine autoarea Margaret Atwood.

 

Future Library, Katie Paterson from Katie Paterson on Vimeo.

 

Sursa şi foto: FastCoExist

 

Puteţi citi şi:

Jocul umilinţei: Marile cărţi pe care nu le-am citit

Biblioteca fără nicio carte tipărită, deschisă într-o nouă universitate americană

E-book versus carte tipărită

Bibliocărţi, o bibliotecă online născută la Cluj, cu abonaţi de oriunde


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger