Copacii asigură o grămadă de servicii de mediu, printre care absorbţia dioxidului de carbon, producerea de mâncare, controlul eroziunii solului sau reglarea temperaturii. Unii pomi pot trăi sute sau chiar mii de ani, alţii ajung la dimensiuni uriaşe şi asigură chiar şi după moarte funcţii vitale pentru bunăstarea pădurilor. Din păcate, scrie Tree Hugger, unii dintre aceştia cad pradă neglijenţei oamenilor, publicaţia trecând în revistă şase cazuri mai celebre.
Senatorul
Săptămâna trecută, o tânără de 26 de ani a căutat adăpost în scorbura aşa-numitului “The Senator”, un chiparos de baltă de 36 de metri şi 3.500 de ani din Floria, pentru a consuma metamfetamină împreună cu o prietenă. Au aprins un foc ca să vadă mai bine, iar focul a mistuit copacul în câteva ore. Era al cincilea copac din lume ca vechime şi cel mai bătrân chiparos de baltă de pe glob.
Stejarii cu hârtie igienică
Echipa de fotbal american a Universităţii Auburn aveau o tradiţie de a acoperi doi stejari cu hârtie igienică la diverse ocazii speciale. Anul trecut, însă, un suporter al echipei rivale Alabama Crimson Tide a îmbolnăvit cei doi pomi vechi de 130 de ani. Comunitatea a înlocuit stejarii, însă cei originali au dispărut. (Foto: Flickr/Robert S. Donovan)
Borna din Sahara
L’Arbre du Ténéré era un arbore acacia solitar din mijlocul deşertului Sahara. Decenii la rând, a servit drept bornă pentru caravanele care traversau deşertul, anunţând locul unui puţ adânc. În 1973, însă, copacul a fost doborât de un şofer aflat în stare de ebrietate. Nu a supravieţuit. (Foto: Wikiepdia/Valérie and Michel Mazeau)
Victimă de război
În Singapore, copacul “Changi” simboliza odinioară forţa oraşului cu acelaşi nume graţie înţălţimii sale neobişnuite, de 76 de metri. În 1942, însă, când cel de-Al Doilea Război Mondial s-a răspândi şi în Asia de Sud-Est, copacul a fost tăiat din teama că ar fi putut fi folosit de lunetiştii japonezi. (Foto: Flickr/cprogrammer)
Victimă de protest
“Kiidk’yaas”, cunoscut şi sub numele de “Molidul Auriu”, găzduit de provincia British Columbia din Canada, a devenit celebru graţie unei mutaţii genetice rare care făcea ca acele lui să prindă culoare aurie în loc de obişnuitul verde. În 1997, un inginer silvicultor a tăiat copacul în semn de protest împotriva unei companii de exploatarea a lemnului. Deşi copacul nu a supravieţuit, oamenii de ştiinţă au reuşit să facă clone din ramurile recuperate. (Foto: Wikipedia/)
Cel mai vechi organism de pe planetă
La 1964, pinul ţepos “Prometeu” din California era cel vechi organism întâlnit pe planetă, având o vârstă estimată la 5.000 de ani. Motivele pentru care a fost doborât sunt încă neclare, însă povestea care circulă îl are ca protagonist pe Donald R. Currey, student la acea vreme la Universitatea din Carolina de Nord, care studia copaci în regiunea respectivă în căutarea unor specimene foarte vechi. Pentru a face asta, studentul lua mostre din miezul copacului cu ajutorul unui aparat de perforare. În cazul lui Prometeu, însă, eforturile sale s-au dovedit a fi zadarnice. Aşa că a trimis o solicitare serviciului forestier pentru a i se permite să doboare pinul şi să-i numere inelele. (Foto: Wikipedia/Jrbouldin)
Sursa: Tree Hugger