Unii oameni suferă de pe urma unei afecţiuni botezate după baronul Karl Friedrich Hieronymus Freiherr von Münchhausen (1720–1797), celebru pentru povestirile sale aventuroase din secolul XVIII. Este vorba de Sindromul Münchhausen, descris ca fiind o tulburare mintală severă care se manifestă aşa: oamenii care au mare nevoie de atenţie se prafac a fi bolnavi sau se îmbolnăvesc sau rănesc voluntar, inventează simptome, cer cu insistenţă să fie supuşi unor operaţii periculoase sau măsluiesc rezultatele unor teste pentru a cerşi compătimirea şi grija celorlalţi. O afecţiune înrudită este Sindromul Münchhausen prin transfer (by proxy), prin care un adult (de regulă părinte) îşi abuzează copiii pentru a câştiga atenţie. Recent a apărut o altă boală similară, botezată de specialişti Sindromul Münchhausen prin Internet (by Internet) – unii oameni mint în legătură cu boli reale sau închipuite pentru a obţine atenţie şi ajutor psihologic de la grupuri de sprijin online. Să vedem cum se manifestă această afecţiune pe internet.
* O persoană care îşi spunea Mandy Wilson (Australia) a lansat un apel pe site-ul Connected Moms pentru a obţine sprijin emoţional după ce s-a îmbolnăvit de leucemie, a fost părăsită de soţ şi obligată să-şi crească singură copiii, a petrecut săptămâni întregi în stare de comă după un atac cerebral şi a fost molestată fizic de asistentele din spital. Când Mandy era bolnavă, în locul ei postau patru prieteni: Gemma, Sophie, Pete şi Janet. O femeie din Canada a petrecut ore întregi în fiecare zi încercând să-i ofere alinare năpăstuitei din Australia timp de trei, până când s-a aflat că aceasta din urmă nu era bolnavă şi că prietenii ei erau fictivi.
* O persoană care susţinea că este o imigrantă de 18 ani din Londra care suferă de tuberculoză a folosit forumul site-ului LiveJournal pentru a obţine sprijin emoţional. La un moment dat, persoana în cauză a anunţat că a murit.
* O femeie de 24 de ani din Filipine Jeanette Navarro, a fost bolnavă pe bune, însă la un moment dat s-a prefăcut că este altcineva pe un grup de sprijin online şi a scris că ea, Janette, se afla în comă. Apoi a devenit dependentă de ajutorul emoţional online. Petrecea 15-20 de ore pe zi răspunzând la câte 50 de mailuri de compasiune şi a inventat cinci caractere diferite pentru a-şi întreţine iluzia. După şapte luni, Janette a început să se simtă vinovată pentru că se juca cu sentimentele oamenilor şi le-a spus acestora adevărul. Chiar şi la doi ani de la confesiune, femeia încă mai primeşte mailuri în care membrii grupului îi spun că sunt devastaţi de ce le-a făcut.
* O mamă care posta pe site-ul Mumsnet despre moartea fiicei sale s-a dovedit a fi folosit identităţi multiple, fiecare dintre ele prezentând o traumă diferită.
Asemenea acte de înşelătorie pot zgudui empatia comunităţilor de oameni induşi în eroare şi avaria emoţional adevăratele victime care le oferă sprijin persoanelor care mint. Efectele sindromului sunt greu de prevenit. În multe dintre cazuri, înşelătoriile online în materie de compasiune au ieşit la iveală în urma depistării unor contradicţii. În aceste condiţii, spun unii specialişti, ar fi bine ca victimele victimelor Sindromului Münchhausen by Internet să se gândească la tradiţia iudaică care spune că nici una dintre persoanele care cer ajutor nu poate fi ignorată, indeferent dacă intenţiile sale sunt înşelătoare sau nu.
Sursa: The Guardian
Foto: Flickr/vvonstruen