Cool Trivia: Hans cel Deştept, calul care ştia să calculeze şi să citească

0

Începând cu 1891, germanul William Von Osten a făcut furori în Germania şi în întreaga Europă cu calul său care ştia să calculeze, să citească, să pronunţe cuvinte literă cu literă, să indice timpul şi chiar să stăpânească limba germană. Animalul a fost botezat “Hans cel Deştept” şi acapara mulţimi uriaşe de oameni cu abilităţile sale inexplicabile. Însă a fost vorba de o farsă, de o scamatorie sau de o abilitate înnăscută şi surprinzătoare a lumii animale?

Cum nu putea să vorbească, Hans comunica bătând din copită. Dacă cineva îl întreba cât fac 5 + 2, bătea din copită de 7 ori. Dacă îl întreba ce zi urmează după luni, avea opţiunea de a bate o dată pentru marţi, de două ori pentru miercuri şi aşa mai departe. Pentru aceste abilităţi, Hans cel Deştept a fost studiat de o echipă de cercetători conduşi de un profesor de filosofie numit Carl Stumpf, care afirma în 1904 că nu a găsit nici o urmă de scamatorie. Până la urmă, însă, Stumpf şi unul dintre studenţii săi, Oskar Pfungst, au risipit misterul după ce au observat că patrupedul răspundea rar la întrebări la care stăpânul său, Von Osten, nu ştia răspunsul.

În urma unei examinări atente, cercetătorii au observat că Hans răspunea pe baza unor indicii inconştiente oferite de stăpânul său. De exemplu, când calului i se cerea să adune 2 + 3, Von Osten sau alt interpelator care stătea exact în faţa animalului, analizându-l atent, se aplecau uşor înainte după a cincea bătaie din copită. De fiecare dată când Hans cel Deştept ajungea la numărul corect de bătăi, fie că era vorba de o zi a săptămânii, de semnificaţia unui cuvânt sau de un răspuns matematic, stăpânul său realiza mişcări subtile (uneori doar mici schimbări ale expresiei faciale sau modificări de poziţie) care îi indicau calului să se oprească.

Pentru fiecare răspuns corect primea o mică atenţie, ceea ce îi consolida comportamentul. Cazul său este încă discutat de psihologi şi experţi în comunicarea animală. De altfel, un studiu recent a arătat că câinii pot citi privirea stăpânului, fiind receptivi la comunicarea umană într-un mod care era atribuit până acum doar copiilor de şase luni.

Sursa: Discovery News


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger