În noaptea dintre 29 şi 30 octombrie s-a trecut la ora de iarnă, ceasul mutându-se cu 60 de minute înapoi, ceea ce nu este şi cazul Rusiei, unde preşedintele Medvedev a emis o lege care nu permite nici o schimbare de oră de-a lungul anului; justificarea pe care a dat-o au fost riscurile asupra sănătăţii asociate unei asemenea schimbări. În acest context, Independent a adunat câteva evenimente şi efecte generate de modificarea ceasurilor, dintre care trecem în revistă câteva.
* Un studiu recent arată o creştere cu 6-8% a crizelor cardiace în primele trei zile de după schimbarea orei primăvara, din cauza orelor mai puţine de somn.
* În 1997, peste 1.000 de studenţi au stârnit o revoltă într-un oraş din Ohio pentru că schimbarea orei a făcut ca barul în care beau să piardă o oră.
* Fermierii se plâng că trecerea modificarea ceasului le nelinişteşte pe vaci, din moment ce sunt mulse cu o oră mai devreme.
* În 1999, palestienii din West Bank au pregătit bombe cu ceas şi le-au înmânat teroriştilor israelieni, care nu şi-au dat seama că West Bank era la ora de vară, în timp ce Israelul tocmai trecuse la ora standard. Bombele lor au explodat cu o oră mai devreme, omorând trei terorişti.
* Un entomolog din Noua Zeelandă, George Vernon Hudson, a propus modificarea orei în vara lui 1895 pentru a petrece mai mult timp adunând insecte după încheierea programului său de lucru de la poştă. Schimbarea a fost adoptată doar după ce acesta s-a pensionat.
* Fast food-urile preferă să să aibă o oră de lumină în plus, aşa că, în 1987, lanţul american 7-Eleven şi compania alimentară Clorox au finanţat în Congres legea pentru trecerea la ora de vară.
* În ciuda credinţei populare, ora de vară sporeşte consumul de energie cu 1-2%, deşi schimbarea a început să fie aplicată în ţările europene în 1974, după prima criză a petrolului, pentru economisirea energiei pentru iluminat.
* Un studiu a observat că accidentele miniere sporesc cu 5,7% în prima zi de luni de după trecerea la ora de vară.
* Multe ţări din preajma ecuatorului nu îşi mută ceasurile pentru că au lumină naturală din belşug pe timpul zilei.
Sursa: Independent
Un comentariu
Pingback: Schimbarea orei … you handsome devil ! « Zereba icia