Cool Trivia: Adevăratul Apple McIntosh

0

Dacă cuvintele “Apple” (măr) şi “Macintosh” au devenit sinonime cu munca regretatului Steve Jobs, puţini ştiu probabil că primul PC a fost inspirat de John McIntosh, un individ la fel de revoluţionar, care cultiva mere. Astăzi, scrie TreeHugger, soiul său se numără printre cele mai populare din lume şi provine de la un copac descoperit accidental acum 200 de ani.

McIntosh s-a născut în 1777, într-o familie de imigranţi scoţieni stabiliţi în Valea Mohawk din New York. La 20 de ani, s-a îndrăgostit de o fată ai cărei părinţi îl displăceau, aşa că a fugit cu ea în lume, mai exact în Canada, unde s-a dedicat agriculturii. Îm primăvara lui 1811, când defrişa o bucată sălbatică de pădure de pe pământul său, John a dat peste o minune naturală – în jur de 12 piueţi de măr care supravieţuiau într-o zonă sălbatică despre care se ştia că e neprielnică creşterii merelor. Cum aproape toate soiurile de măr crescute în America de Nord erau importate din Europa, McIntosh s-a gândit să-şi exploateze descoperirea, aşa că a strămutat fiecare din cele 12 plante în grădina sa. După un an de îngrijiri speciale, numai una din ele a supravieţuit, însă gustul fructelor sale anunţa ceva special.

Descoperirea unui soi de măr delicios în sălbăticie este uimitoare, având în vedere modul în care se reproduc merii – seminţele de la un măr nu se dezvoltă în acelaşi soi din care fac parte părinţii săi, soiurile fiind rezultatul polenizătii încrucişate şi apoi conservate şi gestionate de oameni. Originile genetice ale merelor McIntosh rămân învăluite în mister, însă era clar că sunt unice, aşa că pomicultorul scoţian a creat prin altoire tot mai mulţi copaci din cel original pentru a face faţă cererii locale şi regionale. Un secol şi jumătate mai târziu, Steve Jobs, care avea nevoie de un nume pentru compania sa, s-a gândit să o boteze după una din gustările sale preferate – merele. Aşa s-a născut brandul Apple. Apoi, în 1981, inginerul Apple Jef Raskin a început să proiecteze primul PC adevărat, pe care l-a botezat după soiul de mere favorit – Apple Macintosh, greşind intenţionat numele pomicultorului.

Sursa: TreeHugger

Foto: Lars Zapf

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger