Cool and Sunny Trivia: Primul motor cu energie solară

0

Augustin Mouchot a obţinut primul brevet pentru designul unui motor propulsat de energia solară, îngrijorat fiind de dependenţa ţării sale faţă de cărbune. Până în 1865, profesorul de matematică a proiectat un dispozitiv care putea transforma energia solară în energie mecanică pe bază de aburi. “În cele din urmă, industria nu va mai găsi în Europa resursele care să satisfacă expansiunea sa prodigioasă”, avertiza el. “Cărbunele va fi epuizat fără doar şi poate. Ce va face industria atunci?”.

Profesor de matematică la Lycée de Tours, Franţa, Augustin Mouchot a început să experimenteze cu energie solară în 1860 folosind o cutie mică ce capta căldura. Scopul său era să dezvolte îndeajuns de multă energie solară încât să propulseze un motor cu aburi. Cutia proiectată de Mouchot, deşi utilă pentru gătit, nu putea fi folosită însă pentru generarea unei cantităţi suficiente de căldură pentru încălzirea unui boiler. În schimb, se putea obţine căldură intensă din partea unui reflector parabolic. Aşa că cercetătorul francez şi-a îndreptat atenţia spre oglinzi. Majoritatea acestora puteau genera căldură puternică, însă mare parte din această energie se pierdea. Ideea era producerea căldurii şi conservarea ei, aşa că Mouchot a combinat puterile oglinzii cu cele ale cutiei ce capta căldura.

În 1861, profesorul de matematică francez obţinea un brevet pentru Marmite Solaire, o oglindă incandescentă concentrată asupra unui borcan de sticlă care capta căldura. Putea topi tinichea, plumb şi zinc în câteva minute, iar cu puţine modificări, această distilerie solară putea fi folosită pentru producerea rachiului şi, împotriva mahmurelii de a doua zi, a cafelei. Mouchot a demonstrat capacităţile primului său motor solar în 1866, în faţa împăratului Napoleon al III-lea, iar inventatorul a fost finanţat pentru o etapă mai ambiţioasă a cercetării sale. În următorii ani, Mouchot a construit maşinării din ce în ce mai mari şi a scris prima carte din lume dedicată energiei solare: Le Chaleur Solaire et les Applications Industrielles (1869), a cărei publicare a coincis cu dezvelirea celei mai impresionante invenţii ale sale.

Construise o oglindă lăbărţată sub un boiler din cupru de doi metri, instalaţie care genera 45 de psi de abur. Motorul uriaş a fost dispus cu mândrie în Paris până când armata prusacă a cucerit oraşul în 1871, după care invenţia a dispărut. Timp de mai mulţi ani, Mouchot nu a avut bani să reconstruiască maşinăria sau să-şi continue experimentele. Apoi a primit 1.500 de franci de la consiliul general al departamentului Indre-et-Loire şi a reasamblat motorul în librăria Tours. În timpul unui test, presiunea a escaladat atât de puternic, încât boilerul mai că a plesnit. Revista Revue des Deux Mondes scria la acea vreme că “motoarele cu aer cald şi motoarele pe bază de amoniac vor beneficia de pe urma utilizării receptorului solar; însă [acesta]îşi va găsi întrebuinţare imediată mai ales în ţările tropicale, la dezvoltarea unor maşinării folosite pe plantaţiile de zahăr şi bumbac, la soluţiile soluţiile de sare cristalizată şi cele zaharoase, la pomparea apei pentru irigaţii, la fabricarea gheţii etc.”.

Guvernul l-a angajat pe Mouchot să construiască proiecte bazate pe energie solară în Algeria, inclusiv câteva uzine de desalinizare care au funcţionat mulţi ani de-atunci înainte. Apoi, în 1878, inventatorul francez şi asistentul său Abel Pifre au făcut vâlvă la o expoziţie din Paris, unde au etalat un motor cu o oglindă de 4 metri în diametru şi un boiler de 80 de litri. Cu ajutorul acestui ansamblu, Mouchot a obţinut o presiune de şapte atmosfere în boilerul său, a instalat o maşinărie de producere a gheţii şi a obţinut un bloc de gheaţă solar, pentru care a primit o medalie de aur. Pe urmă a publicat o ediţie de adio a Le Chaleur Solaire în 1879, a renunţat la cercetare şi s-a întors la predat.

Sursa: cabinetmagazine.org

Foto: Generatorul solar din 1878, via Wikipedia

Puteţi urmări:

VIDEO. Isaac Asimov a explicat încălzirea globală în 1977Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger