Controversata “terapie de conversie” pentru persoanele gay ajunge la proces în SUA

1

În SUA începe un proces care are ca obiect o aşa-numită terapie de conversie a persoanelor homosexuale care vor să îşi schimbe orientarea sexuală şi să devină heterosexuale. Terapia a fost propusă şi susţinută de un centru numit Jews Offering New Alternatives for Healing. Acesta este acuzat acum de fraudă de patru bărbaţi care susţin că au urmat “tratamentul” de mii de dolari şi tot ce au obţinut a fost să li se spună constant că homosexualitatea este “vina lor”.

 

 

Fără îndoială, procesul va fi urmărit de multă lume, nu doar pentru că vorbeşte de o fraudă construită pe un subiect delicat pentru societate, ci chiar pentru problema pe care o aduce în prim-plan: pot exista, cu adevărat, terapii care să schimbe orientarea sexuală? „Sexualitatea noastră este ceva atât de profund, care vine din fiinţa noastră, încât a încerca să schimbi pe cineva în acest sens nu poate sfârşi decât ca un eşec”, consideră psihologul Mark Griffiths, de la Universitatea Nottingham Trent din Marea Britanie. „Nu există nicio dovadă ştiinţifică a faptului că orientarea sexuală poate fi schimbată. Aceste aşa-zise tratamente ale homosexualităţii creează un cadru în care înfloresc prejudecăţile şi discriminarea”, susţine şi Helen Killaspy, de la Royal College of Psychiatrists din Londra.

În luna octombrie, guvernatorul Californiei, Jerry Brown, a promulgat o lege care interzice aplicarea „terapiilor de conversie a persoanelor gay” în cazul minorilor. Autorul legii, senatorul Ted Lieu, a afirmat că astfel de tratamente aplicate minorilor nu sunt altceva decât un abuz psihologic şi că pot împinge copiii şi adolescenţii în depresie, ba chiar îi pot duce la suicid. Decizia guvernatorului californian a fost contestată în instanţă de un student care susţinea că ar fi fost homosexual, dar s-ar fi vindecat urmând astfel de terapii şi care acum se pregăteşte să devină, la rândul său, un consilier specializat în acest gen de tratamente. Deocamdată, legea nu a fost suspendată, procesul fiind pe rol.

Anul acesta, psihiatrul Robert L. Spitzer a prezentat scuze publice pentru un studiu pe care l-a publicat în anul 2003, în care susţinea că există terapii care pot “ajuta” persoanele gay sau lesbiene să devină heterosexuale. Spitzer a recunoscut că studiul său era extrem de viciat. „Consider că datorez scuze comunităţii gay pentru studiul meu care a făcut afirmaţii neverificabile privind eficacitatea unor terapii reparatorii”, a spus psihiatrul. Membrii California Psychiatric Association au declarat, şi ei, referitor la legea aprobată în California, că: „Niciun psihiatru nu s-ar angaja să practice o aşa terapie şi, dacă ar face-o, ar fi un caz pasibil de sancţiuni etice. Nu există nicio dovadă că această terapie de conversie face ceea ce susţine că face. Este, în esenţă, o fraudă, ba mai mult, există dovezi că face rău, aduce prejudicii”, a explicat Randal Hagar, director în cadrul asociaţiei.

 

Sursa, foto şi mai multe detalii: New Scientist, NYULocal


Un comentariu

  1. Pingback: Rădăcinile (epi)genetice ale homosexualității | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger