Controversă în cazul unui copil pe care părinții l-au tratat cu rugăciune, nu cu medicamente

4

1334726883_prayinghands(cUn cuplu american, recunoscut pentru fundamentalismul creștin și aflat deja la a doua ciocnire cu legea, ca urmare a refuzului de a-și trata copiii, a rămas și fără cel de-al doilea fiu. Cei doi consideră că boala poate fi vindecată numai prin puterea credinței, însă autoritățile îi acuză de ucidere din culpă.

După ce, în urmă cu patru ani, un alt copil le-a murit de pneumonie, săptămâna trecută, fiul de opt luni a încetat din viață în urma unor probleme de sănătate pe care părinții au refuzat să le trateze cu medicamente. Pentru moartea primului fiu, pe care cei doi nu l-au dus la medic, părinții au primit o sentință de zece ani cu suspendare, pentru omor din culpă. Povestea tragică s-a repetat însă de curând, când nou-născutul familiei a murit în urma unor complicații pe care părinții încercaseră și de această dată să le rezolve prin rugăciune. În funcție de rezultatele autopsiei, părinții vor primi o nouă  pedeapsă.

Cei doi fac parte din Biserica Evanghelică a Primului Secol, care, la fel ca dogmele altor religii, ca Biserica lui Hristos, Scientiștii Creștini sau Biserica Scientologică, descurajează apelul la medicina modernă și la intervenții terapeutice, în favoarea rugăciunii. Deși constituția SUA prevede respectarea libertății de credință, acesta este un caz în care libertatea contravine legii în vigoare, având drept urmare moartea a doi copii.

În ceea ce privește verificarea științifice a credinței că rugăciuneas poate vindeca, au fost realizate studii care nu susțin beneficiile acestei practici spirituale pentru sănătate. Unul dintre cele mai ample studii pe această temă, Study of the Therapeutic Effects of Intercessory Prayer ‘STEP’ in Cardiac Bypass Patients, a fost derulat pe parcursul unui deceniu în șase clinici unde se aflau internați pacienți cu diverse afecțiuni cardiace. În cadrul cercetării, aproape 2.000 de pacienți au fost repartizați aleatoriu în trei grupuri: unui grup i s-a spus că oamenii se vor ruga pentru sănătatea lor, ceea ce s-a și întâmplat; altui grup i s-a spus că e posibil ca cineva să se roage pentru ei, ceea ce s-a întâmplat; celui de-al treilea grup i s-a spus că este posibil ca cineva să se roage, însă nu s-a rugat nimeni pentru vindecarea pacienților. Rezultatele au arătat, deloc surprinzător pentru cei care merg pe mîna rațiunii, că grupul pentru care nu s-a rugat nimeni a avut cam aceeași stare de sănătate cu grupul care a primit rugăciuni. Pe scurt, nu s-a dovedit științific că rugăciunea ar avea un efect benefic în ceea ce privește perioada de recuperare, rata mortalității sau alți factori medicali, arată Discovery News.

Sursa: Discovery News

Foto: Examiner.com

 


4 comentarii

  1. Cercetarea ar fi fost valida doar daca exista un grup caruia nu i se spunea nimic despre rugaciune, plus altul caruia sa i se spuna ca nu se roaga nimeni pentru ei. Raspunsul e coafat, s-a pornit din start aiurea cu construirea ipotezelor.

    • Efectul cautat era cel al rugaciunii, nu al placebo-ului. Prin urmare, daca includeau grupurile mentionate de tine, s-ar fi putut vedea o diferenta, dar ar fi putut fi atribuita efectului placebo.

  2. In afara de faptul ca mi se pare incredibil ca parintii respectiv au facut a doua oara asta (si sper sa primeasca pedeapsa cu executare de data asta), cine naibii finanteaza astfel de cercetari cretine? mai nou o sa studieze daca apa e sau nu uda.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger