Contrabanda seminţelor “inimă de bou” din România

4

Iubesc momentele în care am grijă de seminţe. Petrec timp cu cele peste 50 de varietăţi de roşii pe care le cresc în răsaduri: când le ud, ascult cum apa se scurge pe plante şi se infiltrează în pământ, imaginându-mi cum plăntuţele îşi potolesc setea în zorii dimineţii. Văd aievea cum cresc, cum înfloresc primele flori şi apoi aproape instant cum apar roşiile imense ca o explozie de perfecţiune roşu-rubinie, dulce şi suculentă. E visul meu de primăvară, de grădinar gurmand.

de Attila Szocs, realizat pentru ARC2020 și tradus pe site-ul Ecoruralis – În sprijinul țăranilor ecologici și tradiționali

 

Prin asociaţia noastră, Eco Ruralis, ne-am dedicat descoperirii şi multiplicării a cât mai multe seminţe tradiţionale posibil, atât prin terenurile noastre, cât şi prin reţeaua ţărănească de „Gardieni ai seminţelor”. Anul ăsta, reţeaua noastră de grădinari urbani şi de ţărani se ocupă de 70 de varietăţi tradiţionale de roşii, 30 de ardei şi multe alte legume şi cereale. Am primit seminţele gratuit de la mici gospodari din toată ţara şi din câteva ţări europene. Asta-i contribuţia noastră la efortul global de a salva biodiversitatea şi hrana sănătoasă.Recent, dedicarea noastră a fost provocată agresiv de Comisia Europeană, care a prezentat propunerea oficială pentru un nou Regulament al seminţelor şi materialului săditor (disponibilă numai în limba engleză). Citind textul acestei propuneri, descoperim cum vom deveni niste proscrişi, cum seminţele şi produsele noastre tradiţionale vor fi scoase în afara legii, devenind bunuri de contrabandă pe o piaţă neagră.

Media românească a fost şi ea intrigată; am primit dintr-o dată tot felul de întrebări: Ce impact ar avea noul Regulament asupra celor peste 5 milioane de ţărani din România? Vor continua aceştia să cultive legume din seminţe tradiţionale? E ăsta sfârşitul roşiilor româneşti „inimă de bou”?

Ieri (n.r. – 9 mai), m-am pregătit pentru dezbaterea acestui subiect imens la televizor, încercând să prezic efectele acestei noi legi și aşteptând şi o reacţie din partea autorităţilor. Poziţia oficială a autorităţilor noastre a venit de la Daniel Botănoiu, în prezent secretar de stat al Ministerului Agriculturii şi mare susţinător al cultivării de soia modificată genetic în România.

Botănoiu zice că: „Nu trebuie să exagerăm, situaţia nu e aşa de neagră precum e percepută. Noul Regulament nu are impact negativ asupra cultivării şi schimbului de seminţe tradiţionale, chiar din contră, le va proteja mai bine”, încercând să ne asigure în continuare că: „Ministerul Agriculturii susţine foarte mult micii fermieri”.

Am fost consternat de interpretarea acestui nou Regulament propus de UE. În primul rând, propunerea pentru acest Regulament a declanşat un val imens de critici din partea societăţii civile, dar şi din partea unor parlamentari europeni. În al doilea rând, m-a intrigat felul în care ministerul promite să susţină practicile tradiţionale ale micilor fermieri şi ţăranilor în eforturile lor de salvare a seminţelor. Promisiunea asta poartă o responsabilitate majoră, mai ales că regulamentul propus urmează a fi dezbătut de Consiliul European şi de Parlamentul European. Iar ministrul agriculturii trebuie să îşi onoreze promisiunea în dezbaterea din Consiliu, unde ne reprezintă.

Aproape scoşi în afara legii, ţăranii îşi îndreaptă atenţia către următoarele mişcări ale ministrului agriculturii. Viitorul biodiversităţii agricole depinde de poziţia lui.
În timpul ăsta, în care UE decide legalitatea seminţelor noastre, mă voi bucura să văd cum cresc şi se coc roşiile „inimă de bou”. Văd în ele o istorie greu de uitat. De-a lungul timpului s-au adaptat atâtor condiţii climatice; transmise din generaţie în generaţie, din mâinile bunicilor în grija tinerilor proaspăt căsătoriţi. Ne-au hrănit părinţii, bunicii, strămoşii, au trecut prin războaie şi anii vitregi ai comunismului. Câtă vreme avem solul negru, soare şi apă curată, roşiile „inimă de bou” şi toate celelalte varietăţi tradiţionale menţinute de ţărani sunt în siguranţă în mâinile noastre şi le vom transmite liber.

Dar dacă autorităţile ne vor considera criminali pentru că facem asta? Să îi lăsăm să decidă singuri?

Citiți: Semințele tradiționale: Invenția naturii, ilegală în România


4 comentarii

 1. Pingback: Semnați petiția ”Semințele țărănești în pericol” | TOTB.ro - Think Outside the Box

 2. Furthermore, plant reproductive material exchanged in kind
  between two persons other than professional operators is excluded from the scope of
  the Regulation.
  Comuna in care locuiesc este “Verde”. Dati-mi paragrafele in care regulamentul este potrivnic inimii de bou si imi dedic o multime de timp pentru a convinge partidul verde din Germania sa se impotriveasca cu toate puterile.
  Eu am in gradida inima de bou si alte soiuri de rosii din samanta de la tata, nu vad cum ma impiedica acest regulament sa aduc si la anul rasaduri din Romania sau sa pun eu semintele ce le mai am in pamant!
  Ca avem nevoie de protectie impotriva ministrilor din anumite regiuni ale EU ce sustin alimentele modificate genetic, da, de asta avem nevoie!!!

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger