Contrabanda cu nisip ameninta ecosistemele din Asia

0

Foamea de constructii imobiliare manifestata de tari precum Singapore pune in pericol ecosistemele din Cambodgia, Vietnam, Indonezia sau Malaezia.

Extractia necontrolata de nisip in unele tari din Asia de Sud alimenteaza planurile marete ale marilor constructori din Singapore, dar ingrijoreaza tot mai tare organizatiile de mediu, care asista la o deteriorare masiva a ecosistemelor din zona.

Potrivit unui raport realizat de un ONG britanic, Global Witness, si citat de Le Monde, importurile de nisip pe care le face Singapore din Cambodgia sunt realizate fara un control riguros al conditiilor de extractie si in detrimentul resurselor naturale din Cambodgia.

Cambodgia a ajuns un paradis al nisipurilor utilizate in constructii dupa ce Vietnamul a anuntat ca va interzice incepand din iunie exportul de nisip din propriile rauri. Protejarea litoralului si a malurilor de rau i-a facut deja pe guvernantii din Indonezia si Malaezia sa impuna embargou pe acest tip de export.

Cele mai multe exploatari de nisip din Cambodgia sunt facute in zone protejate sau in apropierea unor ecosisteme in care se afla specii pe cale de disparitie, observa Global Witness.

Pescarii cambodgieni chestionati de ONG-ul britanic acuza o diminuare a rezervelor de pesti si de crustacee din zonele in care se fac extractii de nisip.

Foto: Flickr / Argenberg.

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger