Dacă impulsivitatea vă dă de furcă şi vă treziţi, de pildă, cumpărând lucruri inutile, oamenii de ştiinţă recomandă contemplarea naturii. Nici măcar nu e nevoie să daţi o tură în pădure sau la munte – experţii spun că e de ajuns o imagine digitală cu peisaje pentru a ne tempera.
Aceasta a fost concluzia unui studiu realizat la Utah State University, unde în urma unui experiment s-a constatat că expunerea vizuală la peisaje naturale duce la scăderea impulsivităţii.
În cadrul experimentului, cercetătorii au realizat un test obşinuit al impulsivităţii: circa 200 de studenţi au primit spre vizualizare fie imagini cu peisaje naturale, fie imagini din lumea construită sau înfăţişând forme geometrice. După ce au parcurs numeroase fotografii, studenţilor le-au fost afişate pe ecranele calculatoarelor mesaje spontane, în care aveau de ales între a primi sume mai mici de bani pe loc sau sume mai mari, umedar într-un moment ulterior. Acest mesaj a fost afişat în rânduri repetate, sumele variind în funcţie de răspunsurile anterioare.
La finalul experimentului, s-a observat o diferenţă semnificativă între cei care vizualizaseră imagini cu natură şi cei care avuseseră parte de peisaje antropice, aceştia din urmă înregistrând un nivel de autocontrol mai scăzut. “Expunerea la imagini a fost scurtă – de aproximativ 10 minute -, iar vizualizarea s-a făcut pe ecranul calculatorului, nu prin imersiunea în mediul natural. Chiar şi aşa, am constatat că imaginile virtuale cu natură ne ajută să fim mai sănătoşi şi să ne păstrăm atenţia, iar alte studii arată că imersiunea autentică în natură funcţionează şi mai bine,” arată Kerry Jordan, unul dintre autorii studiului.
Cercetătorii nu ştiu însă în ce anume constă corelaţia dintre contemplarea naturii şi scăderea impulsivităţii. Una dintre ipoteze ar fi diferenţele de stare emoţionată determinate de contactul cu natura, respectiv cu mediul construit, iar alta vizează percepţiile asupra timpului. Atunci când suntem în mijlocul naturii, timpul pare să încetinească, lucru care ar putea determina impresia că amânarea gratificării nu presupune un efort aşa de mare. Totodată, echipa de la Utah e de părere că la mijloc ar putea fi o atenţie sporită atunci când contemplăm natura şi, în aceste condiţii, ne putem concentra mai mult asupra consecinţelor implicate de deciziile luate.
Chiar dacă nu putem da fuga în pădure de fiecare dată când ne-ar prinde bine un plus de autocontrol, putem încerca să testăm pe propria minte efectul imaginilor virtuale sau putem aduce, puţin câte puţin, natura în casele şi birourile noastre: câteva ghivece de flori, o mini-grădină suspendată sau o seră miniaturală pot fi de ajutor. Dacă nu pentru reducerea impulsivităţii, măcar pentru calitatea aerului.
Sursa: Fastcoexist
Puteţi citi şi:
Nu aveţi nevoie de natură, ci doar s-o mirosiţi acasă
Studiu: Spaţiile verzi din oraşe ne influenţează pozitiv, asemenea căsătoriei