Contaminarea cu OMG a crescut semnificativ în ultimii 10 ani

0

În ciuda interdicției lor în mai multe țări, organismele modificate genetic se extind, iar contaminările accidentale au crescut semnificativ în ultimii zece ani, arată datele FAO, Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite.

 

corn

 

Între 2009 și 2012 au fost înregistrate 138 de cazuri de contaminare, dintr-un total de 198 de cazuri între 2002 și 2012. Unul dintre efecte constă în perturbarea comerțului internațional, 26 de țări blocând importurile de produse destinate hranei animalelor sau oamenilor în care au fost observate urme de organisme modificate genetic.

Organismele modificate genetic contaminează accidental culturile tradiționale în diferite etape – în cea de producție, de prelucrare, de stocare sau de transport. De obicei, cantitatea de OMG care ajunge în culturile convenționale este foarte mică, dar nu este deloc reglementată, astfel că rămâne la latitudinea fiecărei țări dacă acceptă sau nu recoltele contaminate.

55 de țări au o politică de toleranță zero față de organismele modificate genetic. Din 75 de țări care au făcut parte din ancheta FAO, 37 au o capacitate slabă sau nu pot deloc să detecteze prezența organismelor modificate genetic în lipsa laboratoarelor și a tehnicienilor.

Transporturile contaminate provin de cele mai multe ori din Statele Unite, din Canada sau din China. Japonia a refuzat un import american de grâu contaminat și a anulat mai mutle comenzi, fiind urmată de Coreea de Sud.

Sursa: Le Monde

 

Citiți și:

România modificată genetic

Monsanto primește “premiul Nobel pentru agricultură”


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger