Contagiunea emoțională: Transpirația poate induce frică sau dezgust

0

Unele animale își pot împărtăși una alteia stările emoționale prin intermediul unor semnale chimice. Cercetătorii de la Universitatea Utrecht din Olanda au căutat să vadă dacă și oamenii pot face asta, analizând comunicarea emoțiilor dintre bărbați și femei prin intermediul transpirației înghețate de la axilă.

Oamenii de știință olandezi au decontaminat 10 subiecți de sex masculin în zilele de dinaintea experimentului, îndemnându-i să evite fumatul, exercițiile fizice, mâncărurile cu miros puternic și alcoolul. Pe urmă, în timpul experimentului, le-a indus emoții puternice cu ajutorul unor filme care le-a imprimat frica sau dezgustul și le-a colectat sudoarea de la axilă, pe care au congelat-o. Cercetătorii au trecut apoi la cele 36 de voluntare de sex feminin – toate catalogate ca având un simț olfactiv normal – și le-au pus să miroasă transpirația decongelată a bărbaților care conținea frica și dezgustul. Expresiile faciale și mișcările ochilor femeilor au fost monitorizate atent în timp ce executau o sarcină de căutare vizuală.

Într-o măsură considerabilă, femeile au manifestat aceeași configurație musculo-facială ca și bărbații care și-au donat transpirația. Cele care au fost expuse la “transpirația fricii” au avut frică imprimată pe chip, în timp ce voluntarele confruntate cu “sudoarea dezgustului” au manifestat expresii faciale ce indicau repulsia. Și mișcările ochilor lor au variat în funcție de stimulii la care au fost supuse. Cele expuse la teamă au manifestat “colectare senzorială”, ochii lor lărgindu-se și miscându-șe mai rapid la fel ca în situațiile în care oamenii aflați în pericol trebuie să fie conștienți de mediul înconjurător. Celelalte au prezentat comportamente de “respingere senzorială”, coborându-și ochii în semn de dezgust.

Concluzia cercetătorilor a fost că oamenii comunică și nonverbal sau nonvizual, ajungând la o așa-numită “sincronie emoțională” prin intermediul unor semnale chimice. În spatele emoțiilor noastre se află niște bioindicatori transmisibili de la o persoană la alta, iar autorii cercetării cred că asta ar reprezenta o parte din mecanismul contagiunii emoționale, prin care oamenii preiau emoțiile semenilor lor.

Sursa: The Atlantic


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger