Consumul mondial de carne a scăzut în anul 2011

3

Potrivit unui raport al Worldwatch Institute, consumul de carne la nivel global pe anul 2011 a înregistrat o scădere nu foarte mare, dar oricum vizibilă în statistici. Astfel, consumul pe cap de locuitor al planetei pe anul trecut a fost de 42,3 kilograme de carne, în condiţiile în care, în 2010, acesta a fost de 42,5 kilograme de carne.

 

 

Cifrele sunt, desigur, o medie şi nu reflectă contrastul dintre statele dezvoltate, bogate şi cele sărace ori în curs de dezvoltare; în statele dezvoltate, consumul de carne a fost, în medie, de 78,9 kilograme pe cap de locuitor, în vreme ce în ţările mai sărace vorbim de 32,3 kilograme de carne pe cap de locuitor. În ciuda scăderii uşoare a consumului pe anul trecut, s-a înregistrat o uşoară creştere la capitolul producţie de carne: astfel, în 2011, au fost produse global 297 de milioane de tone de carne, cu 0,8% mai mult decât în 2010. Estimările pentru anul 2012 sunt de 302 milioane de tone de carne produse global. Chiar şi cu aceste cifre în faţă, spun analiştii, producţia de carne pe 2011 a marcat, totuşi, o încetinire a ritmului de creştere al producţiei de carne în general, care a fost de 20% din anul 2001 până în 2011.

Conform datelor Worldwatch Institute, motivul acestei scăderi de consum de carne a fost seceta din China, Rusia, SUA şi Africa, care a dus la încetinirea ratei de producţie şi la creşterea preţurilor. Acestui motiv i se adaugă şi cel legat de boli ale animalelor (înregistrate anul trecut în Paraguay, Africa, Rusia, Mexic şi Asia), care, la rândul lor, au contribuit la scăderea producţiei de carne. Potrivit International Livestock Research Institute, aceste boli ale animalelor, transmise prin carnea provenită de la ele, cauzează moartea a 2,7 milioane de persoane anual. Carnea cea mai populară a anului 2011 (adică mai intens consumată) a rămas cea de porc: 37% din totalul cărnii produse şi consumate, adică în jur de 109 milioane de tone la nivel mondial. Pe locul doi este carnea de pui, cu 101 milioane de tone produse. Se pare, totuşi, că tendinţa ultimilor ani este de a se consuma mai multă carne de pui, în detrimentul altor tipuri de carne.

America de Nord a dominat piaţa mondială ca şi producător de carne în urmă cu un deceniu, dar acum datele arată că locul său a fost luat de Asia şi America de Sud: în 2011, America de Sud a produs 15 milioane de tone de carne, Asia, 17 milioane, iar America de Nord numai 13 milioane. Producţia de carne are efecte mult mai extinse decât cele directe (uciderea animalelor sau infecţii transmise la om): joacă un rol uriaş în schimbările climatice pe care le traversăm. În 2009, acelaşi institut Worldwatch arăta că 51% dintre toate emisiile de gaze de pe planetă provin, direct sau indirect, de la industria creşterii animalelor.

 

Sursa: TreeHugger

Foto: Golbsalt


3 comentarii

  1. Pingback: Zile de luni fără carne în Los Angeles | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger