Consumul mare de hamburgeri, risc pentru copii

0

Copiii care mananca cel putin trei hamburgeri prezinta un risc crescut de a se imbolnavi de astm, releva un amplu studiu international. Cel putin asta se intampla in tarile bogate. Pe de alta parte, consumul de fructe este asociat cu o proportie reduda de aparitie a afectiunilor respiratorii la copii, atat in tarile dezvoltate, cat si in cele sarace.

Cercetatori de la universitatea din Ulm (Germania) au analizat date referitoare la 50 de mii de copii din 20 de tari, cu varste cuprinse intre 8 si 12 ani, ce au fost monitorizati in perioada 1995-2005. Au fost analizate fisele completate de parintii copiilor, care au oferit informatii despre obiceiurile alimentare, ca si despre afectiunile lor respiratorii. In plus, circa 30 de mii dintre copii au fost testati si impotriva alergiilor, relateaza agentiile de presa care citeaza un studiu publicat in revista de specialitate Thorax.

Concluzii sunt ca regimul alimentar nu este asociat cu o sensibilitate crescuta fata de alergenii obisnuiti, insa se pare ca influenteaza vizibil gradul de aparitie a astmului. Pe de alta parte, Cercetatorii au confirmat observatii anterioare, mai exact faptul ca un regim de tip mediteranean (bogat in peste, fructe si legume) duce la o incidenta mai scazuta a astmului si a respiratiei suieratoare.

In schimb, in tarile dezvoltate, consumul a cel putin trei hamburgeri pe saptamana a fost asociat cu o frecventa mai mare a astmului si a afectiunilor respiratorii. In opinia autorilor studiului, frecventa consumului de hamburgeri ar putea fi un indicator al altor factori care tin de stilul de viata, cu atat mai mult cu cat asocierea ei cu riscul crescut de declansare a astmului nu a fost confirmata in tarile sarace.

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger