Consumul global de plante a sporit o dată cu creșterea populației și cu dezvoltarea economică

3

Oamenii consumă o cantitate din ce în ce mai mare din producția anuală de plante, arată o nouă cercetare NASA. Pe măsură ce populația umană continuă să crească și tot mai multe societăți își dezvoltă economii moderne, rata de consum vegetal sporește la rândul ei atât la nivel general, cât și pe cap de locuitor. Pe lângă sursă de hrană, plantele mai sunt consumate, printre altele, pentru confecționarea hârtiei și a îmbrăcămintei, pentru nutrețul animalelor sau pentru biocombustibili, precum și la fabricarea și ambalarea unor materiale.

Un grup de cercetare de la NASA a cuantificat pentru priama oară consumul global de plante în 2004, când a aflat că, în 1995, oamenii consumaseră 20% din producția vegetală din acel an, scrie Science Daily. Acum, echipa a reușit să adune date ce se întind pe două decenii, din 1982 până în 2007, pentru a stabili axa productivității agricole și să analizeze tendința de consum a oamenilor pe o perioadă de 10 ani.

Astfel, din 1995 până în 2005, consumul de plante a crescut de la 20 la 25% din producția totală anuală, o creștere pe care cercetătorii o consideră semnificativă. Comparând rata de producție a unei regiuni cu rata de consum, reiese că unele zone urbane de mari dimensiuni consumă de 30.000 de ori mai mult decât producția regională de plante. Discrepanțele regionale sunt mari. O persoană din America de Nord, de exemplu, consumă, în medie, 6 tone de carbon din plante în fiecare an, în timp ce una din Asia de Sud-Est consumă sub două tone.

Dacă fiecare persoană din lume ar egala cererea nord-americanilor în următoarele decenii, asta ar însemna ca omenirea să consume 50% din toate plantele cultivate într-un an. Creșterea consumului se datorează în parte simplei creșteri a populației – mai muți oameni consumă mai multă hrană, mai multă hârtie și mai mult lemn. Fenomen întâlnit în special în țările cu un consum „occidentalizat”. În India, de exemplu, cifrele de consum nu au crescut încă dramatic.

Dacă rata de consum globală va urca de la 25 la 50% în următorii 10 ani, spun specialiștii, se va crea o cerere mult mai mare pentru managementul pământurilor în vederea sporirii productivității pe toate formele de relief și în detrimentul altor practici esențiale precum sechestrarea CO2-ului sau acumularea unor rezerve de apă. În aceste condiții, omenirea s-ar îndrepta înspre un loc în care planeta va fi atent administrată de la un capăt la altul.

Foto: EPA

Tags:3 comentarii

  1. Solid post on Consumul global de plante a sporit o dată cu creÈ™terea populaÈ›iei È™i cu dezvoltarea economică » Think Outside the Box – and great domain by the way. I am learning about SEO and this site has helped!

  2. Pingback: Biocombustibilii ar acoperi parţial cererea de combustibili fără să afecteze producţia de hrană » Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger