Consumul de pungi de plastic a crescutîn Marea Britanie

2

Consumul de pungi de plastic din Marea Britanie se află în creştere după o perioadă de regres datorat unei înţelegeri voluntare între retaileri de a reduce numărul de pungi oferite clienţilor, informează The Guardian.

Pe de altă parte, în Irlanda, care a impus o taxă pe pungile de plastic în 2002, numărul acestora a scăzut. Britanicii folosesc, în prezent, de patru ori mai multe pungi decât irlandezii.

Potrivit datelor guvernamentale, numprul pungilor de plastic folosite într-o lună de un britanic a scăzut de la 11 în 2002 la 7,2 în 2009, dar acum este, din nou, în creştere, ajungând la 7,7 anul trecut, echivalentul a 475 de milioane de pungi pe lună.

În Irlanda, numărul a scăzut de la 27 în 2002 la 2 în 2009, ceea ce arată că taxa impusă are un efect puternic.

În urmă cu patru ani, pungile de plastic de unică folosinţă au devenit un subiect de dezbatere după ce locuitorii din Modbury, Devon le-au interzis din localitatea lor. Fotografii cu animale prinse în pungi de plastic au atras atenţia asupra efectelor negative ale acestora, ceea ce a dus la demararea unei campanii “Banish the bag” susţinute de Daily Mail.

În ciuda sprijinului, însă, Gordon Brown nu a interzis pungile, nici nu a impus o taxă asupra acestora, dar a permis retailerilor să facă un acord voluntar.

Washington DC a impus o taxă în ianuarie 2009, iar Vietnam plănuieşte introducerea taxei anul acesta. Irlanda este cel mai apropiat exemplu, însă, că taxa funcţionează. “Susţinem o interdicţie asupra pungilor de plastic, aşa cum sprijinim interzicerea tuturor produselor de unică folosinţă, precum lamele de ras”, spune Sam Jarvis, reprezentantul Wastewatch. “Interzicerea acestora i-ar încuraja pe oameni să se gândească mai bine la deşeuri”, mai spune acesta.

Foto: Flickr / katerha

Citiţi şi:

Kenya a interzis pungile de plastic

20 de modalităţi pentru a evita consumul de plastic

Italia interzice pungile de plastic o dată cu intrarea în noul an

Tags:2 comentarii

  1. Pingback: Trendul ia amploare: Togo a interzis pungile de plastic » Think Outside the Box

  2. Pingback: Putem trăi fără plastic? Bloggerii americani au acceptat provocarea » Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger