Sunt animale protejate, extrem de iubite, promovate inclusiv în filme, cărţi sau prin orice alte mijloace, mai ales pentru că, în cazul unelor specii, se duce o luptă grea pentru salvarea lor de la extincţie. Dar, mai mult decât am fi dispuşi să credem, ele sunt hrană pentru comunităţi sărace. Consumul de mamifere marine este înfierat puternic, însă declaraţiile internaţionale nu îi împiedică pe localnici din ţări subdezvoltate să îl practice.
Balene, delfini şi lamantini ajung pe masa familiilor sărace din ţări cu economii subdezvoltate, arată un raport al WCS (Wildlife Conservation Society). „În mod normal, te gândeşti la japonezi sau nativii din zona arctică drept mari consumatori de carne de mamifere marine – şi da, sunt mari consumatori, dar din păcate povestea nu se opreşte aici”, a declarat Martin Robards, reprezentant al Wildlife Conservation Society în Alaska, SUA. Împreună cu Randall Reeves, de la Okapi Wildlife Associates din Quebec, Canada, el a lucrat la un raport extrem de complex, primul de acest gen, asupra tipului şi numărului de mamifere marine consumate drept hrană de către oameni în fiecare an din 1970 până în 2009.
Cei doi au descoperit că 92 de specii de cetacee au devenit hrană pentru oameni în acest interval de timp, de la specii de mici dimensiuni până la delfini şi balene. Dacă, în cazul balenelor, s-a observat o îmbunătăţire a situaţiei în ultimele patru decenii (în sensul în care vânarea lor a scăzut destul de mult), în cazul speciilor de mai mici dimensiuni lucrurile nu stau la fel de bine. Cetaceele sunt hrana căutată de comunităţile sărace de pe coastele vest-africane, din Peru, Brazilia, Columbia, Trinidad şi Tobago, Madagascar, Sri Lanka, India, Filipine şi Burma.
O observaţie a celor doi analişti arată că este posibil ca această creştere de consum înregistrată de studiul lor să fie cauzată şi de uciderile neintenţionate – adică acele accidente de pescuit care duc la prinderea delfinilor, spre exemplu, în plase puse pentru peşti, din care mamiferele marine nu mai reuşesc să scape. Chiar şi cu acest lucru luat în calcul, concluziile raportului sunt îngrijorătoare pentru specialişti, reflectând o realitate a comunităţilor sărace, care se confruntă cu lipsa resurselor sau a modalităţilor de a le transforma în hrană şi care găsesc vânătoarea mamiferelor marine mult mai la îndemână pentru a pune ceva pe masă.
Sursa: New Scientist
Foto: The Telegraph