Consumul de carne la nivel global a crescut cu 20% în ultimul deceniu

0

Nu doar activitățile industriale sau casnice au efecte asupra mediului înconjurător, ci și ceea ce mâncăm. Astfel, creșterea consumului de carne cu 20% în ultimii zece ani are un impact major, în special din cauza extinderii zootehniei de tip industrial, cauzată de cererea de piață.

 

Un raport al WorldWatch Institute arată tendința de creștere accentuată a consumului și, respectiv, producției de carne la nivel mondial. Potrivit documentului, citat de Mongabay.com, producția globală de carne s-a triplat din 1970 încoace și a crescut cu 20% numai în ultimii zece ani. Producția de carne afectează totul în jurul nostru, de la utilizarea terenurilor la utilizarea combustibililor fosili. ”Această producție accentuată vine ca urmare a dezvoltării creșterii animalelor de tip industrial – fenomenul numit factory farming”, a precizat cercetătorul Danielle Nierenberg, membru senior al WorldWatch Institute.

Potrivit unor date din 2010, un sfert din terenul agricol utilizat în lume este pentru a susține 1,7 miliarde de animale crescute (de fermieri, în principal), iar o treime din terenul arabil este utilizat pentru producția de furaje necesare hrănirii acestor animale. Cu toate acestea, rapoartele ONU arată că un miliard de oameni din lume suferă de lipsă de hrană. Creșterea animalelor are efecte și asupra pădurilor – pentru nevoia de terenuri pentru animale sau furaje, copacii sunt tăiați pe suprafețe din ce în ce mai largi. În Brazilia, spre exemplu, aproximativ 80% din pământul despădurit în zona Amazonului a devenit pășune pentru vite, dar asta pune în pericol biodiversitatea globală și influențează negativ nivelul emisiilor de carbon.

Industria creșterii animalelor mai consumă masiv apă, îngrășăminte, pesticide, erbicide și combustibili fosili – toate contribuind la poluarea globală și la degradarea mediului. Raportul citat arată că 23% din apa lumii folosită în agricultură este pentru creșterea animalelor. Deșeurile provenite de la atât de multe animale sunt, la rândul lor, o mare problemă pentru mediu. Toate aceste lucruri transformă industria creșterii animalelor într-un jucător major în schimbările climatice. Animalele produc cantități considerabile de metan și gaz ilariant, emisii mai grave decât cea de carbon.

Concluzia raportului WorldWatch Institute este că industria creșterii de animale are, de departe, cel mai mare impact asupra mediului și sugerează producătorilor din acest domeniu să se orienteze înspre producția organică, bazată pe hrană din natură. În ceea ce privește consumatorii, și aici lucrurile sunt îngrijorătoare: cu cât economia este mai dezvoltată și mai industrializată, cu atât consumul de carne este mai ridicat. În țările în curs de dezvoltare, consumul pe cap de locuitor se ridică la aproximativ 32 de kilograme pe an, în vreme ce în țările dezvoltate, acest consum este de aproximativ 80 de kilograme pe an.

 

Sursa și foto: Mongabay.com

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger