Consumerismul din China, o amenințare la adresa elefanților din Africa

0

Consumerismul în creștere din China și legile relaxate privind fildeșul sunt cele mai noi pericole la adresa populațiilor de elefanți din Africa, arată un raport recent.

Vânarea elefanților și altor specii a crescut în Africa centrală, iar produsele din acestea ajung pe piețele asiatice. Esmond Martin și Lucy Vigne, autorii raportului prezentat în cadrul Convenției pentru Comerț Internațional cu Specii Periclitate în Geneva, au vizitat fabrici de fildeș și magazine de desfacere în China.

Ei au comparat rezultatele cu alte date colectate în alte vizite din 1985 până în prezent. În ciuda legilor care controlează vânzarea fildeșului în Chinam, industria înflorește, iar cea mai mare parte – în afara legii.

“Autoritățile chineze au realizat în 2004 un sistem în care fiecare bucată de fildeș trebuie să aibă un card de identificare. Ce am găsit noi în sudul Chinei este că 63% din cel puțin 6.500 de bucăți de fildeș la vânzare nu aveau card de identificare, deci erau ilegale”, spune unul dintre autori.

În 2008, China a importat 62 de tone de fildeș de elefant din Africa de Sus, Botswana și Namibia.

Din cele 80 de magazine vizitate de autorii studiului, doar opt aveau carduri de identificare. “Probabil două treimi din fildeșul vândut în sudul Chinei este ilegal”, spune Martin, care monitorizează vânzarea de fildeș de elefant și corn de rinocer în toată lumea.

“Când am fost prima dată în China, în 1985, 99% din fildeș era vândut străinilor. Acum, de departe majoritatea cumpărătorilor sunt chinezi, întrucât chinezilor le place fildeșul, iar acum au destui bani să cumpere”, explică acesta.

El este îngrijorat de creșterea prețurilor la fildeș, care duce, implicit, la vânarea a tot mai mulți elefanți. “Costă aproximativ 750 de dolari kilogramul, comparativ cu 300-400 de dolari în urmă cu câțiva ani”, spune Martin.

Sursa: Reuters


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger