Consultare națională cu privire la parteneriatul civil

0

Asociaţia MozaiQ lansează o consultare naţională de consultare cu privire la parteneriatul civil. În lunile care urmează, asociația va organiza o serie de forumuri în diverse oraşe din România pentru a consulta comunităţile locale cu privire la amendamentele care se impun actualei propuneri legislative privind reglementarea parteneriatului civil Plx. 498/2016, aflată în acest moment la Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor, cameră decizională.

Considerăm că actuala formă a propunerii legislative poate fi îmbunătăţită, iar obiectivele consultărilor sunt: o lege flexibilă, clară şi simplă, care să aibă un număr redus de derogări sau excepţii de la dreptul general. Mai mult, consultarea cetăţenilor cu privire la drepturile prevăzute în proiectul de lege este absolut esenţială.

Asociația consideră parteneriatul civil ca fiind o lege obligatorie pentru România, atât din perspectiva necesităţilor cuplurilor care trăiesc în uniuni consensuale, atât gay cât şi heterosexuale, cât şi din perspectiva jurisprudenţei Curţii Europene a Drepturilor Omului, care spune că statele membre ale Consiliului Europei au datoria să recunoască în mod egal toate cuplurile, inclusiv cele formate din persoane de acelaşi sex. Legalizarea parteneriatului civil ar reprezenta de asemenea un semnal mai hotărât al statului român în direcţia redării demnităţii persoanelor LGBT (lesbiene, gay, bisexuali şi transgender), care în ultimii 15 ani de la dezincriminarea homosexualităţii nu au beneficiat de nicio lege care să se adreseze specific nevoilor lor.

Miercuri, 9 august, a avut loc o primă astfel de dezbatere la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării de la Universitatea Babeş Bolyai din Cluj Napoca. Forumul este organizat în colaborare cu partenerii Centrul pentru Studiul Democraţiei şi Asociaţia PRIDE România. Următoarele dezbateri publice vor avea loc la Iași și la București.

Mai multe detalii despre dezbaterile publice pe site-ul asociației.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger